Vedoucí střediska volného času je obviněn ze zneužívání chlapců

Ředitele Střediska volného času Fokus v Novém Jičíně Martina Jakůbka si počátkem týdne odvedla policie. Přikročí i k prohlídce centra. Jakůbek je obviněn je z několika sexuálních trestných činů. Novojičínský soud již rozhodl o jeho umístění do vazby.

Jakůbka obvinila policie, že zneužil nejméně tři patnáctileté chlapce a jednoho mladšího patnácti let. ČT to potvrdila okresní státní zástupkyně v Novém Jičíně Zuzana Minářová.

Události ČT: Ředitel pražské SŠ skončil před soudem, vedoucí novojičínského střediska ve vazbě (zdroj: ČT24)

Podle starosty města Jaroslava Dvořáka za celou dobu Jakůbkova dvanáctiletého působení ve středisku nezaznamenali jediný signál nasvědčující tomu, z čeho byl obviněn. 

Děti podle policie Jakůbek zneužívat v posledních dvou letech. Co přesně se za zdmi střediska odehrávalo, nyní kriminalisté zjišťují. „S ohledem na osobu pachatele, druh trestné činnosti a věk poškozených dětí, nemůžeme v současné době sdělit podrobnější informace,“ řekl mluvčí novojičínské policie Petr Směták.

Už v úterý jsem vedením pověřil dosavadního zástupce ředitele. Středisko musí fungovat. Dochází do něj stovky dětí.
Jaroslav Dvořák
starosta města Nový Jičín

Starosta uvedl, že obviněný ve středisku pracoval od roku 2005. Od roku 2013 organizaci vedl. „Je to pro nás brutální šok,“ řekl starosta Dvořák. Dodal, že se o situaci dozvěděl v pondělí odpoledne, když jej navštívili kriminalisté v souvislosti s domovní prohlídkou. Podle Petra Smětáka může obviněnému za podobné činy hrozit odnětí svobody až na deset let.