Přehrada Tatrovice na Sokolovsku prochází rekonstrukcí. Příští rok by měla být ještě čistší

Těžaři začali s odpouštěním nádrže už letos v lednu (zdroj: ČT24)

V těchto měsících začíná oprava jedné z nejvýznamnějších přehrad na západě Čech. Miliony korun investují těžaři do technologií nádrže Tatrovice na Sokolovsku. Přestože ji kvůli čisté vodě znají hlavně rekreanti a rybáři, důležitá je především pro hnědouhelné doly a blízkou elektrárnu, které patří Sokolovské uhelné. Přehrada se vypouští poprvé po téměř 50 letech.

„V roce 2015 byla provedena kompletní prohlídka zařízení vodního díla Tatrovice. Z ní vyplynulo, že stav hráze je dobrý a nevyžaduje žádné zásahy, ale že bude nutné opravit výpustný objekt přehrady,“ uvedl už dříve ředitel divize v Sokolovské uhelné Pavel Homola.

Náklady na opravu výpusti by měly dosáhnout zhruba 18 milionů korun. U bezpečnostního přelivu se provede sanace vnitřních i vnějších stěn. Specializované firmy vymění i technologie z roku 1966, které regulují výšku hladiny.

Rekonstrukce má zajistit bezproblémové fungování přehrady na další desetiletí. Po dobu odstavení nádrže bude zpracovatelská část Sokolovské uhelné využívat vodu z náhradních zdrojů.

Z vypuštěné přehrady odtěží bagry bahno ze dna

Kvůli opravám musí těžaři nádrž kompletně vypustit. Upouštění začalo už letos v lednu, v březnu se pak stavidla otevřela naplno. Toho, že bude přehrada prázdná, využije Sokolovská uhelná také k odstranění sedimentů ze dna nádrže. Bagry vytěží 3500 kubíků bahna, které se na dně za desítky let usadilo. Přehrada, která byla už před rekonstrukcí oblíbeným pstruhovým revírem, tak bude příští rok ještě čistší.

V roce 2018 se začne znovu napouštět: „Už v květnu by měla být hladina vody zpět na obvyklé úrovni. Hodně to ale závisí na klimatických podmínkách. Pokud nebude dostatek sněhu nebo dešťových srážek, může to samozřejmě trvat déle,“ dodal Homola.

  • Vodní nádrž Tatrovice byla vybudována v letech 1966–1969 v údolí Tatrovického potoka
  • Na ploše 22 hektarů zadržuje vodu o objemu 1,77 milionu metrů krychlových 
  • V nejhlubším místě dosahuje hloubka 25 metrů