V Brdech shořelo vzácné vřesoviště v první zóně CHKO. Hasiči nasadili i vrtulník

V chráněné krajinné oblasti Brdy došlo v úterý k požáru, při kterém shořela část nejcennější zóny CHKO na bývalé dopadové ploše Jordán. Na místě zasahovaly desítky hasičů, odpoledne už měli oheň pod kontrolou. Plameny hasil také vrtulník s bambivakem naplněným vodou. Podle mluvčího středočeských hasičů Petra Svobody byl vyhlášen II. stupeň poplachu. Co oheň způsobilo, zatím jasné není.

Podle Karolíny Šůlové z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR živelně shořely dva až tři hektary vřesoviště v první zóně chráněné krajinné oblasti Brdy na bývalé dopadové ploše Jordán.

Požáry sice vřesovištím neškodí a řízené vypalování je i součástí plánu péče o tato místa. „Podstatný je však rozdíl mezi živelně vzniklým požárem a řízeným vypálením. Při živelném požáru není šíření ohně pod kontrolou, a mohou tak být ohroženy i okolní porosty. Hasičům se v úterý naštěstí podařilo včas zasáhnout a oheň se nerozšířil do lesa,“ dodává vedoucí Správy CHKO Brdy Bohumil Fišer.

Podle něj mohl mít dnešní požár nedozírné následky, ale zároveň tato zkušenost může přispět k řešení požárního rizika na bývalých dopadových plochách, které jsou daleko od civilizace s nedostatkem vody pro hašení a s velkým množstvím uschlých rostlin.

„Pokud bychom ve větší míře využívali řízených požárů, přispěje to k významnému snížení požárního rizika a zároveň napomůže i zachování unikátních vřesovišť,“ dodal Fišer. Na malé části dopadové plochy Jordán založili rokycanští hasiči řízený požár loni v květnu.

Vřesoviště jsou pozůstatkem armádní činnosti Brdy. Vznikla totiž na dopadových plochách dlouhodobým působením požárů a také mechanickým narušováním půdy během vojenských cvičení – třeba od pásů tanků. Proto se také teď po ukončení vojenského režimu neobejdou bez zásahu člověka.