Hasiče zaměstnávají požáry luk a zahrádek. Lidé podceňují doporučení i vítr

V posledních dnech mají hasiči napilno. Po celé zemi totiž vyrážejí k požárům luk a zahrad, které většinou neopatrností způsobí jejich majitelé sami. Po zimě se totiž vrací na chalupy a do zahrádek, kde buď pálí bioodpad, nebo vypalují starou trávu. Kvůli takovým požárům už letos dva lidé uhořeli.

Jeden z posledních výjezdů jihomoravských hasičů směřoval do Podolí u Brna, kde vzplála louka o velikosti fotbalového hřiště. Její majitel podle svých slov utekl před plameny na poslední chvíli. První jednotka dorazila na místo za pár minut, zásahy v zahrádkářských koloniích jsou pro ně většinou složité.

Tamější terén sice hasičská auta zvládají, problémem ale bývá šířka uliček, kterými musí projíždět. „Někdy musíme tahat hadice stovky metrů. Oheň se dostane z jedné zahrádky do druhé a my pak musíme překonávat ploty a jednotlivé pozemky,“ vysvětlil obtížnost zásahů mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Důsledkem čtvrtečního požáru nedaleko Brna byla jen spálená tráva. „Většinou požáry travních a lesních porostů za sebou nenechávají vysoké škody a obejdou se bez zranění,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Vysočina Petra Musilová. Dva obdobné případy ale už letos skončily tragicky.

Při pálení už letos zahynuli dva muži

Při pálení klestí před několika dny zemřel senior na Blanensku. Na začátku března pak zahynul jiný muž u Žďáru nad Sázavou. „Starší generace je zvyklá pálit a je ohroženější, staří lidé velmi rychle ztratí orientaci, často je u toho požáru zachvátí panika, nezachovají se tak, jak by se zachovat měli,“ okomentovala případy Musilová. Dodala, že lidé obecně podceňují varování a neuvdědomují si, co může způsobit i slabý poryv větru.

Podle statistiky hasiči letos likvidují požáry trav častěji než kdy dřív. Víc výjezdů měli už jen v roce 2012. „Tráva je suchá, velmi rychle hoří, navíc pokud je vítr jako dnes, tak se to může rychle rozšířit,“ vysvětlil Mikoška.

Vypalování trávy je v Česku zakázané

Za loňský rok evidovali hasiči 947 požárů přírodních porostů způsobených zakládáním ohňů a vypalováním trávy, při kterých zahynuli dva lidé a 18 jich bylo zraněno. Způsobily škodu 5,2 milionu korun. O rok dřív bylo takovýchto požárů 1390 s jednou lidskou obětí, 21 zraněnými a škodou 7,4 milionu korun.

Vypalování trávy je v České republice zakázáno hned třemi zákony, konkrétně zákonem o požární ochraně, zákonem o ochraně přírody a krajiny a zákonem o myslivosti. Lidem za vypalování porostů hrozí pokuta až 25 tisíc korun. Pálení biologického odpadu je dovolené, ale měli by jej lidé ohlásit předem hasičům, aby se předešlo jejich zbytečným výjezdům.