Dočká se zimní stadion v Olomouci generální opravy? Dříve tomu bránily okolní pozemky

Otazníky nad olomouckým stadionem (zdroj: ČT24)

Olomoucký stadion známý jako „plechárna“, by se mohl začít opravovat. Město totiž dostalo nabídku na odkup okolních nemovitostí. Právě kvůli chybějícím majetkovým právům byla rekonstrukce či dokonce výstavba nové haly takřka nemožná.

„Na stav místní haly si stěžují i místní obyvatelé,“ poznamenal redaktor České televize Marek Vrlák, který upozornil na stav chátrajícího objektu.

Zastupitelé Olomouce mohou okolní pozemky odkoupit od soukromého vlastníka. „Částka je ale poměrně vysoká, jedná se o osmdesát milionů korun,“ zjistil Marek Vrlák, podle něhož by jen oprava stadionu vyšla na další desítky milionů korun. Pokud by se stavěl zcela nový areál na zelené louce, jednalo by se o řádově vyšší sumu.

Stávající hala, která je umístěna v centru Olomouce, nabízí celkem 5500 míst, z toho je 3800 k sezení a 1700 na stání. Veřejnosti se otevřela 25. ledna v roce 1948. V šedesátých letech minulého století se dočkala zastřešení. Tribuny a opláštění pocházejí z 80. let minulého století.

  • V souvislosti s nedávným mrazivým počasím přišly zimní stadiony v Olomouckém kraji v lednových týdnech o návštěvníky. Méně lidí tak zaznamenali při veřejném bruslení nejen na zimním stadionu v Olomouci. „Chodí méně lidí, než v minulých pěti zimách, protože tehdy nebyly zamrzlé okolní rybníky,“ poznamenal zástupce stadionu.
  • Také přerovský zimní stadion zaznamenal propad návštěvnosti až o dvě třetiny, zájem veřejnost počátkem roku neměla ani o hokejovou školu. „Na začátku prosince míváme až sto lidí denně, na konci prosince sem obvykle přichází si zabruslit až 200 lidí denně. Pak ale vše zamrzlo. Po Novém roce se počty pohybovaly kolem 30, 50 nebo 70 lidí denně,“ řekl vedoucí přerovského zimního stadionu Jaroslav Odstrčil.

V Zábřehu mají o investicích jasno

O velkých investicích do stávajícího sportovního vybavení je již rozhodnuto v Zábřehu na Šumpersku. Zastupitelé mají vložit miliony korun do rekonstrukce atletického oválu na zdejším stadionu, vybudovat chtějí také cyklostezku mezi Zábřehem a Leštinou a za 15 milionů korun dokončit rozsáhlou rekonstrukci venkovního bazénu.

Rozpočet na letošní rok schválili zastupitelé se schodkem 83,5 milionu korun, který bude krytý ze zůstatků minulých let. Řadu dalších akcí město rozjede v případě získání dotací.