Po autonehodě se dostal do kómatu. Znovu polykat se učí v Klimkovicích

V Klimkovicích vracejí postižené zpět do života (zdroj: ČT24)

Třiašedesátiletý Tomáš Dobruša zůstal po vážné dopravní nehodě v kómatu. I když se z něj později probral, do běžného života se vrátit nemohl. V klimkovických lázních ho teď lékaři a speciální přístroj učí znovu polykat.

Tomáše Dobruše z Opavy srazilo auto při jízdě na kole. Vážné zranění mozku ho na dlouhé týdny upoutalo na nemocniční postel. Po probuzení z kómatu zůstal nehybný, bez schopnosti polykat i mluvit. Vše se učí znovu.

„Do léčebny dlouhodobě nemocných příbuzného dát rodina nechtěla. Pro mnohé rehabilitační ústavy byl v příliš vážném stavu,“ zjistila redaktorka České televize Tereza Krumholzová.

V rehabilitačním zařízení v Klimkovicích, kde muž dostává speciální léčbu, se o něj stará také lékařka Lenka Dzidová. Zkouší vyvolat polykací reflex s pomocí speciální metody a elektrod, které dávají impulz do svalů „Potíráme rty různými chutěmi a zkoušíme, jak bude reagovat,“ uvedla.

Po několikatýdenní terapii by měl Tomáš Dobruš zvládnout polykat sám, bez přístroje. Místo výživy pouze ze sondy by mohl jíst aspoň tekutou stravu. Lékaři ale nejsou zatím schopni odhadnout, nakolik se jeho stav zlepší. Rodina je však ráda za každý pokrok. Svým příběhem chtějí motivovat úředníky, aby systém péče pro pacienty jako je Tomáš Dobruš, rozšířili.

obrázek
Zdroj: ČT24

Novinky v léčbě v Klimkovicích

Pro rehabilitaci pacientů využívají v Klimkovicích například robotickou ruku Armeo, speciálního robota pro nácvik chůze nebo také relaxace na vodní posteli. Při terapii hraje speciální relaxační hudba, jejíž tony rozvibrovávají vodu uvnitř postele a přenášejí se na tělo ležící na ní, stejně jako vlnění vody při terapii.

Letos zde nasadili také metodu EEG Biofeedback, která pomáhá trénovat mozek a zlepšit fungování centrálního nervového systému nebo terapii OptiMusic, při níž mohou pacienti vlastními pohyby spouštět zvuky.

Robotická léčba v Klimkovicích (zdroj: ČT24)

Sanatoria Klimkovice se specializují hlavně na nemoci pohybového ústrojí a neurologická onemocnění jako dětská mozková obrna, mozková mrtvice, traumatické poškození mozku či roztroušená skleróza.

Ročně mají více než 7000 pacientů, loni jejich počet stoupl o šest procent. Vzrostly také tržby, a to o zhruba pět procent na více než 300 milionů korun. Zisk by měl činit asi 36 milionů korun. Sanatorium v roce 2016 investovalo více než 22 milionů korun.