Doplňkové kotlíkové dotace lidé bleskurychle vyčerpali. Kraj vyhověl stovkám žádostí

Kotlíkové dotace (zdroj: ČT24)

Stačily pouhé tři minuty – a maximální počet přijímaných žádostí o dotace lidé vyčerpali. Příjem tedy skončil záhy poté, co začal. „Většina žadatelů už měla totiž žádost předepsanou předem – a v deset hodin dopoledne jen na počítači odklikli její odeslání,“ uvedla redaktorka České televize Markéta Radová.

Částku 46,9 milionu korun, kterou alokovalo do Moravskoslezského kraje ministerstvo životního prostředí, spolu s úsporou z loňského velkého dotačního programu ve výši zhruba osm milionů korun rozdělí kraj mezi zájemce a uzavře tak první kotlíkovou výzvu. „Novinkou pro nové žadatele je možnost elektronického podání žádosti,“ vysvětlila mluvčí krajského úřadu Petra Špornová.

Nově vyhlášený doplňkový program zahrnuje pouze výměnu starých neekologických kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním za nové zdroje vytápění, které zpracovávají takzvané obnovitelné zdroje energie. Dotaci je proto možné čerpat právě jen na pořízení tepelného čerpadla nebo kotle výhradně na biomasu.

Omezení na tyto dva typy zdrojů vytápění (tepelné čerpadlo nebo kotel výhradně na biomasu, pozn. red.) vyplývá z podmínek rozhodnutí ministerstva životního prostředí.
Jarmila Uvírová
náměstkyně pro životní prostředí
  • Nejnižší zájem o dotaci, s jejíž pomocí je možné vyměnit starý neekologický kotel za šetrnější k životnímu prostředí, mají v Moravskoslezském kraji lidé na Karvinsku. Oblast z hlediska kvality ovzduší přitom patří dlouhodobě k nejznečištěnějším v zemi. V letech 2012 až 2015 se počet žádostí na tomto území pohyboval pod šesti procenty. Sdělila to náměstkyně hejtmana pro životní prostředí Jarmila Uvírová (ANO).
  • Přímo v Karviné bylo například z 468 kotlů vyměněno pouze 25, v Orlové jich ze 779 lidé obměnili 52. Podle primátora Karviné Tomáše Hanzela (ČSSD) se město snaží obyvatele k výměně kotlů motivovat. „Karviná se snaží maximálně motivovat lidi k tomu, aby využívali systém dotací. Děláme s nimi osvětové akce, jezdíme po jednotlivých městských částech, město lidem dává i bezúročnou půjčku. Celá řada lidí si na ten kotel může sáhnout v podstatě bez nějaké dramatické vlastní spoluúčasti,“ řekl Hanzel.

Kraj počítá s tím, že z připraveného obnosu peněz pomůže především lidem, kteří si podali žádost o příspěvek na tepelné čerpadlo či kotel na biomasu už loni a kvůli velkému zájmu a vyčerpání peněz se na ně nedostalo.

„Těch je zhruba 190. Pokud podají řádně a ve stanoveném termínu zjednodušenou žádost do nyní vyhlašovaného dotačního programu, získají dotaci. Zbývající prostředky jsou určeny pro žadatele nové, kterých budeme moci uspokojit zhruba 200,“ podotkla již dříve náměstkyně pro životní prostředí Jarmila Uvírová (ANO).

Žadatelem o dotaci mohla být pouze fyzická osoba vlastnící rodinný dům s maximálně třemi bytovými jednotkami. Výše dotace činí 80 procent nákladů z maximální částky 150 000 korun. Pokud se ale dům nachází v oblasti, která má dlouhodobý problém se znečištěným ovzduším, získá žadatel dalších pět procent navíc.

Všichni žadatelé bez rozdílu pak obdrží další pětiprocentní navýšení dotace z rozpočtu kraje. Žadatelé z obcí a měst, které se zapojily do spolupráce s krajem při spolufinancování kotlíkových dotací, pak mohou získat i další příspěvek od těchto obcí. V regionu jich je celkem 74. Například Ostrava má v letošním roce pro zájemce o dotované kotle připraveno deset milionů korun, řekla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Žadateli, který vlastní nemovitost na území města Ostravy, bychom přispívali do výše deseti procent z uznatelných nákladů.
Kateřina Šebestová
náměstkyně ostravského primátora

Pro celou republiku je do roku 2020 na výměnu starých kotlů za nové, šetrnější k životnímu prostředí, k dispozici devět miliard korun z evropských peněz. Peníze se uvolňují postupně. Pro Moravskoslezský kraj, který se dlouhodobě potýká se zhoršenou kvalitou ovzduší, je z této částky vyčleněno zhruba 1,5 miliardy korun.

Další možnost, kdy si požádat o dotace na výměnu kotle, budou mít lidé v Moravskoslezském kraji zřejmě v červnu. Kraj předpokládá, že by pro tuto výzvu měl od státu dostat 900 milionů korun. Tentokrát už zřejmě nebude možné žádat o dotace na pořízení kotle na uhlí. Úředníci však nečekají, že by to nějak zásadně snížilo zájem o dotace. Už dnes je totiž lidí, kteří si tento typ kotle pořizují, jen málo.