Do školy bez problémů i s handicapem. Pomáhají výtahy a zvedací plošiny

Desítky základních škol z celé České republiky podaly žádost o příspěvek v projektu Oranžové schody. Projekt Nadace ČEZ funguje už několik let. Školy mají možnost každoročně požádat o půlmilionový příspěvek na bezbariérové úpravy, které pomáhají žákům s tělesným postižením dostat se snáze do školy.

Škola v Kyjově postavila výtah za příspěvek z projektu před čtyřmi lety. Pohyb dětí s postižením po škole je díky tomu jednodušší. „Ta budova je tak rozsáhlá, že výtah dlouhodobě potřebovala, v okamžiku, kdy se nám u zápisu objevily děti, které potřebovaly bezbariérovost, tak jsme příležitosti využili,“ říká ředitel Základní školy J. A. Komenského Jan Navrátil. V jedenáctitisícovém Kyjově jde zatím o jedinou školu bez bariér.

Nově o příspěvek letos požádala například škola ve Vřesovicích. Ředitelka chce pro handicapované děti pořídit mobilní zvedací plošinu za dvě stě šedesát tisíc korun. „Žák si vyjede na plošinu a ta ho bez problémů vyveze z jednoho patra do druhého,“ říká ředitelka speciální ZŠ a Dětského domova Vřesovice Alena Kolajová.

Cílem grantového řízení je pomoci základním a středním školám odstranit architektonické bariéry prostřednictvím nákupu plošin, výtahů, schodišťových sedaček, schodolezů, zvukových a světelných naváděcích systémů apod.

Handicapovaní žáci ve škole
Zdroj: ČT24

„V průměru podpoříme každou třetí žádost. Šance je tedy veliká,“ říká ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková. Maximální částka, kterou mohou školy získat, je půl milionu korun. Ve Vřesovicích získané peníze dětem usnadní cestu do speciální učebny, jež je určená k pocitovým terapiím. „Tady vzadu bude vodní lůžko, kde budou děcka relaxovat, k tomu se využívá hudební produkce, ty děti se uvolňují,“ popisuje plány školy ředitelka Alena Kojanová.

Ve školách natáčela redaktorka Veronika Gecová (zdroj: ČT24)

V minulosti získaly na jihu Moravy z grantu Oranžové schody peníze vedle základní školy v Kyjově také například Mateřská a základní škola v Ivančicích nebo základní škola v Hustopečích, která bude bezbariérové úpravy za čtyři sta tisíc realizovat v letošním roce.