ÚS nezrušil část zákona o on-line hazardu, podle senátorů porušuje zákaz cenzury

Ústavní soud odmítl zrušit část loterijního zákona o provozování on-line hazardu. Norma otevírá cestu k blokování webových stránek s nepovolenými internetovými hrami, jejichž seznam může sestavovat ministerstvo financí. Podle senátorů však zároveň dává ministerstvu prostor pro cenzuru internetu.

Podle ústavního soudce Jaromíra Jirsy přezkoumávaná ustanovení nemají nic společného s cenzurou. Jde o naprosto legitimní, ve světě běžnou úpravu. Poukázal na problematické aspekty internetových her a hazardu obecně, například z hlediska daňových úniků, kriminality, ale i závislostí. „Je to riziková zábava,“ konstatoval Jirsa.

Poskytovatelé připojení mají ze zákona povinnost blokovat přístup na stránky uvedené v seznamu, který povede ministerstvo financí. Zatím je prázdný, pokračují správní řízení, která musejí předcházet případným sankcím. Ústavní soudci zdůraznili, že proti zařazení na „blacklist“ se provozovatelé her mohou bránit správní žalobou.

Senátoři: zákon omezuje svobodu projevu

Podle senátorů, kteří návrh ke zrušení části normy podali, je zákon nejasný, porušuje zákaz cenzury, omezuje práva na svobodu projevu, informace i podnikání. Pod návrhem je podepsaných 22 senátorů, iniciátorkou byla Veronika Vrecionová (ODS). „Udělali jsme maximum a neuspěli jsme. Rozhodnutí respektuji, ale podle mě není správné,“ okomentovala nález soudu Vrecionová. Proti právní úpravě se postavili také Piráti a některá oborová sdružení.

Problém vidí v tom, že je v normě nedostatečně vymezeno, kdo je poskytovatelem internetu a co by měl přesně technicky splnit, například zda má blokovat konkrétní adresu s nepovolenou hrou, nebo celou domovskou stránku.

Nový zákon o hazardu platí od 1. ledna. Na trh mohou vstoupit zahraniční loterní společnosti, které byly dosud považovány za nelegální. Firmy musejí zastavit provoz, vyplatit hráče, upravit software a pak teprve požádat ministerstvo o licenci. Po měsíci úřad informoval, že se z trhu stáhlo 44 zahraničních loterních firem s 55 webovými stránkami v češtině, které představovaly asi 90 procent objemu nepovoleného internetového hazardu.