Tragický požár paneláku v Jirkově zřejmě založil žhář

Za požár panelového domu v Jirkově zřejmě může žhář (zdroj: ČT24)

Sobotní tragický požár paneláku v Jirkově zřejmě založil zatím neznámý žhář. Kloní se k tomu policie. Vyšetřování už jako příčinu vyloučilo technickou závadu i výbuch varny drog. V plamenech přišel o život otec s 24letým synem, dalších sedm lidí se nadýchalo kouře.

Dům podle vyšetřovatelů někdo zapálil buď úmyslně, nebo je stále ve hře možnost, že to bylo omylem. Policisté na místě vyšetřovali dva dny. Byt, kde hořelo, je stále zapečetěný. 

Někteří obyvatelé domu mohli v úterý začít s úklidem. Horní patra domu jsou špinavá od sazí, dolní zase vytopená vodou. Některé byty jsou tak úplně zničené. Obyvatelé v každém z nich odhadují škody na půl milionu korun a další budou ve společných prostorách. 

Stavební a bytové družstvo, které je majitelem objektu, už zajistilo revizi přívodů elektřiny, plynu a vody. „Elektřina částečně funguje, plyn je v pořádku, voda se zprovoznila jen částečně do čtvrtého patra, protože jsme doposud nemohli do bytu, kde vypukl požár,“ řekla Jitka Buriánová z družstva. Nabídky družstva na náhradní ubytování nikdo nevyužil. 

Radnice vyhlásí sbírku

V souvislosti se živelní pohromou mohou lidé žádat o okamžitou pomoc, která může činit až 51 150 korun na jednotlivce. Radnice v Jirkově navíc vyhlásí sbírku. Lidé mohou do konce dubna rodinám přispívat na nový nábytek.

„Sbírka vznikla i na základě žádostí lidí, kteří na sociálních sítích psali, že by chtěli pomoci,“ dodal starosta Jirkova  Radek Štejnar (ČSSD). Kromě toho se městu ozvala Oblastní charita Most, která může rodinám poskytnout potravinové balíčky, hygienické prostředky či dětské oblečení.

V sobotu v půl sedmé večer začalo v ulici Na Borku hořet v bytě v pátém patře. Při požáru zemřeli otec se synem. Zhruba stovka lidí musela být kvůli ohni evakuována.