La Gioconda je opera o falešných maskách a zamlčených tragédiích

Inscenace je plná nápaditých kostýmů a světelných efektů (zdroj: ČT24)

Inscenaci plnou světelných efektů, akrobatů a zejména dramatických zvratů připravilo pro diváky Národní divadlo Brno na konci sezony v Janáčkově divadle. Operu La Gioconda mohou zájemci zhlédnout na jeho prknech osmkrát, pak se na více než rok kvůli rekonstrukcím uzavře.

Děj opery je podle dirigenta Jaroslava Kyzlinka s nadsázkou spletitý. Odehrává se v italských Benátkách, v jejich temných uličkách. „Ocitáme se v době karnevalu, kdy jsou v ulicích masky jak fyzicky, tak je ve hře máme i metaforicky. Hlavní postavy se musí skrývat za své falešné identity, protože nemohou ukázat, kým doopravdy jsou,“ popsal jeden z ústředních motivů inscenace režisér a autor scénografie Tomáš Pilař.

Mezi ně patří i pouliční zpěvačka La Gioconda, jejíž jméno znamená veselá. Pod touto rozesmátou maskou ale skrývá hluboký smutek. Tragický příběh vášnivé a nenaplněné lásky, nenávisti, zrady a pomsty přináší divákům šest hlavních postav pomocí všech pěveckých hlasů, od sopránu až po bas. „Proto opera nebývá tolik hrána, protože obsadit tak výjimečné role je náročné a ne každý zpěvák tomu může dostát,“ vysvětlil dirigent Kyzlinka.

Ponchielliho nejslavnější opera je na jevišti brněnského národního divadla ztvárněná jako plavba gondolou úzkými uličkami, které obklopují paláce a vysoké zdi vytvořené z pohyblivých kvádrů.

„Inscenace se snaží být opravdovou podívanou, takže se diváci můžou těšit na obrovské množství historicky inspirovaných kostýmů, velké sborové scény, množství působivých světelných efektů, množství scénografických proměn,“ dodal režisér.

Opera přivedla do Brna umělce z Jižní Koreje

Díky uvedení opery se na brněnských divadelních prknech objevila nová tvář – jihokorejský tenorista Sung Kyu Parka. Naopak maďarská sopranistka Csilla Boross v jihomoravské metropoli už dříve vystupovala. Zatímco u nacvičování jiných rolí stráví týden až dva, nyní jí příprava zabrala měsíc. „Hned na začátku jsem se do té úžasné hudby zamilovala. Miluju tu hudbu i tu roli, nejen tu svou, ale i ostatní. Soubor, orchestr, všechno je fantastické,“ okomentovala inscenaci sopranistka. 

Právě La Gioconda na konci května na více než rok uzavře Janáčkovo divadlo. Do té doby ji tam zájemci můžou vidět hned osmkrát. Další příležitost se naskytne na různých festivalech, díky jednoduché pohyblivé scéně se opera může snadno stěhovat.