Kopřivničtí chtějí zrušit plochou dráhu. Motorkáři protestují

Kopřivničtí chtějí zrušit plochou dráhu (zdroj: ČT24)

Kopřivničtí jezdci na ploché dráze zorganizovali petici proti rozhodnutí radnice, která chce zrušit dráhu na zdejším letním stadionu. Zanikl by tak více než 60 let starý závod plochá dráha Kopřivnice. Po rekonstrukci zde má vzniknout nová lehkoatletická běžecká dráha a pro motorky už údajně není místo.

Plochodrážníci přitom na počátku 50. let pomáhali stadion v Kopřivnici budovat a dosud ho využívali. Letos v létě na něm chtěli pořádat závody. Podle kopřivnických úředníků to však již nebude možné, stadion by měl v tu dobu procházet přestavbou. 

„Informoval jsem je o tom, že se plánuje rekonstrukce stadionu, ale v případě, že by nedošlo k termínové kolizi a pokud by se jim podařilo zajistit si pro ovál jednorázovou licenci, není to pro nás problém,“ sdělil na kopřivnických webových stránkách Lumír Pospěch, místostarosta města, který je zodpovědný mimo jiné za oblast sportu.

Sbíráme podpisy, nebráníme se ani tomu, že využijeme všech zákonných prostředků, abychom plán rekonstrukce v této podobě torpédovali a neumožnili ho.
Vladimír Kovář
místopředseda Autoklubu plochá dráha Kopřivnice

Radnice se totiž uchází o dotaci. O tom, zda bude či nebude přiznána se kopřivničtí dozvědí už na konci února 2017. „Pokud budeme úspěšní a peníze získáme, pak by se se stavbou začalo pravděpodobně už v dubnu či květnu příštího roku, a je tady jasné, že v létě nebude možné plochodrážní závody uskutečnit,“dodal Pospěch.

„Z pohledu provozovatele musím dát přednost těm, kteří skutečně tady vyvíjejí svoji činnost – máme tady početný atletický oddíl, fotbalisty s velkou tradicí s počty členů ve stovkách,“ uvedl ředitel správy sportovišť v Kopřivnici Milan Gilar s tím, že takové spolky a kluby musejí zastupitelé upřednostnit před plochou dráhou, která má podle něj mnohem méně členů.

O rekonstrukci rozhodli loni

O rekonstrukci letního stadionu rozhodli kopřivničtí zastupitelé v závěru loňského roku. Nové multifunkční sportovní zařízení má podle mluvčí města Jany Hromočukové využívat nejen atletický klub, ale například i dobrovolní hasiči, házenkáři, plavecký klub a další sportovci pro své kondiční tréninky.

Rekonstrukce stadionu by měla vyjít na 35 milionů korun. Pokud město získá státní dotaci, zaplatí z rozpočtu 15 milionů korun. 

Letní stadion s kapacitou 9 tisíc diváků se nachází v příměstské části Kopřivnice v komplexu dalších sportovních areálů pod Červeným kamenem. Na hlavní ploše se aktuálně nachází travnaté fotbalové hřiště, 400 metrový atletický ovál se škvárovým povrchem a plochodrážní ovál, který je v současné době z technických důvodů mimo provoz. Součástí areálu je druhá travnatá plocha, rovněž schválená pro fotbalová utkání.

Stadion je vybaven umělým osvětlením, tribunou a budovou občerstvení. Plochá dráha stojí v Kopřivnici od roku 1954.

Poslední klasický závod v ploché dráze se na kopřivnickém stadionu jel v roce 2006. Pak autoklub přišel kvůli nevyhovujícímu stavu mantinelů o licenci na jeho pořádání.