Kdo povede Nemocnici Milosrdných bratří? Řád s městem začaly jednat

Na zodpovězení otázky, kdo v budoucnu povede Nemocnici Milosrdných bratří, mají řád s brněnským magistrátem ještě pár měsíců. Za rok a půl ale vyprší smlouva mezi městem a konventem, který chce zařízení nově provozovat. Odmítá se totiž sloučit s Úrazovou nemocnicí, jak to před dvěma lety navrhlo vedení Brna. I když se ve středu zástupci obou stran sešli, zatím stále není jisté, zda nemocnici opravdu převezmou řeholníci.

Schůzka probíhala za zavřenými dveřmi a podle informací, které se podařilo získat redaktorce Veronice Kynčlové, zástupci obou stran řešili zejména obecné věci. Řád potvrdil, že provozování nemocnice chce převzít a pro město Brno pravděpodobně jejich záměr není příliš problémový. „Brno říká ano při zachování rozsahu a kvality poskytované péče, takže to byla další z řady schůzek. Teď je ale předčasné o něčem konkrétním hovořit,“ uvedl náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL).

Řád nyní pronajímá městu za sto korun ročně většinu pozemků, na kterých nemocnice stojí. Po 20 letech však smlouva v roce 2018 vyprší. Zatím ale není zřejmé, kdy by k převzetí areálu mělo dojít, zda už v listopadu 2018, kdy končí pronájem anebo bude nemocnice fungovat chvíli v překlenovacím období, než řád nemocnici zcela získá. Před předáním se musí vyřešit i další záležitosti - většinu budov sice vlastní řád, některé jako třeba Pavilon akutní medicíny ale město. I proto se další schůzka bude konat do dvou měsíců.

Zařízení se nechce sloučit s Úrazovou nemocnicí

O tom, že chce provozovat zařízení sám, začali jeho zástupci hovořit začátkem roku 2015. Důvodem byl výrok náměstka primátora Matěje Hollana (Žít Brno). Tehdy uvedl, že magistrát zvažuje nemocnici sloučit s Úrazovou nemocnicí pod jeden společný management kvůli úsporám. To by znamenalo, že by zdravotnické zařízení převzalo i dluhy druhé jmenované nemocnice. Brněnský převor řádu František Martin Macek proto smlouvu od chvíle, kdy se dozvěděl o možném sloučení, prodloužit nechce.

Nemocnice Milosrdných bratří totiž byla v minulosti v dluzích. „Pohybovaly se okolo 50 milionů korun, ale poslední roky se jí podařilo ze špatné situace dostat a dluhů se zbavit. Naopak Úrazová nemocnice má dluhy několik desítek milionů korun. Sloučením by se na naši nemocnici znovu přesunuly problémy,“ uvedl už předloni Macek jeden z důvodů nesouhlasu se sloučením.

Za další důvod označil tehdy fakt, že nelze sloučit něco, co má rozdílné majitele. „Jedna nemocnice je městská, druhá je v soukromých rukách našeho řádu. Nemocnici jsme pronajali na 20 let kvůli tomu, že po komunismu byli v našem řádu pouze starší bratři, kteří se na její provozování necítili,“ vysvětlil Macek. Zároveň řekl, že o převzetí provozu řádem už v minulosti jednal s bývalým primátorem Romanem Onderkou (ČSSD).