V Brně vznikne nová atletická hala. Město schválilo výměnu pozemků na její výstavbu

Do tří let by měla v brněnských Bohunicích vyrůst nová atletická hala za zhruba 400 milionů korun s kapacitou 2000 diváků. Po dlouholetém plánování brněnští zastupitelé schválili směnu městských pozemků za pozemky soukromého vlastníka v univerzitním kampusu. Opozice stavbu haly podporuje, směna pozemků je ale podle ní nevýhodná.

Jihomoravským sportovcům chybí léta vyhovující útočiště. Pokud vše půjde hladce, u bohunického kampusu by měla do tří let vyrůst nová atletická hala. Cvičit v ní bude mládež, studenti nedaleké Masarykovy univerzity i profesionálové. Atleti teď musejí především na podzim a v zimě využívat k tréninku různé tělocvičny. „Ta poptávka je obrovská. Netýká se to jen našeho regionu, počítáme, že sem budou jezdit sportovci i ze Zlínského a Olomouckého kraje,“ říká předseda Jihomoravského atletického svazu Ctibor Nezdařil.

Město by prodalo pozemky za víc peněz, tvrdí opozice

Po letech plánů udělalo město první důležitý krok. Zastupitelé schválili výměnu svých pozemků za ten, na kterém chtějí stavět. Pro směnu zvedlo ruku třiatřicet zastupitelů, osm bylo proti, pět se zdrželo. Schválení předcházela dlouhá debata. Opoziční zastupitelé Martin Říha (KSČM) a Oliver Pospíšil (ČSSD) řekli, že proti hale nic nemají a výstavbu podporují, ale vadí jim, že město nevýhodně vymění pozemky.

„Mnohé z těch nabízených majetků do směny, pokud by město Brno prodalo samostatně, v jednotlivých soutěžích, tak získá vyšší cenu, než je v těch znaleckých posudcích,“ vysvětlil předseda kontrolního výboru Oliver Pospíšil (ČSSD).

Podle posudků Brno získá pozemek v kampusu za 80 milionů a dá pozemky za 85 milionů, takže dostane ještě pětimilionový doplatek. „Město Brno ty pozemky nabývá za nejnižší cenu, kterou historicky, si myslím, byly v té lokalitě kampusu obchodovány,“ říká náměstek primátora města Brna Richard Mrázek (ANO).

Mezi městskými pozemky je například bytový dům v Leitnerově ulici, průmyslový areál mezi Staňkovou a Dělostřeleckou ulicí, ale také pozemky pod nákupním střediskem Albert. Podle Říhy je například u domu v Leitnerově ulici stanovena nízká cena a dům by se mohl prodat až za trojnásobek. „Z pozemků pod Albertem plyne městu příjem z pronájmu, který bude za několik let vyšší, než jaká je stanovená cena těchto pozemků,“ řekl opoziční zastupitel Martin Říha (KSČM). Zpochybnil také posudek na cenu domu v Leitnerově ulici.

S Jaltou směnu pozemků pro halu nesrovnávejte, říká primátor

Bývalý primátor Roman Onderka (ČSSD) zastupitelům dvakrát navrhoval, aby město bod dopracovalo a předložilo ho příště, aby ho podpořila i opozice. Zastupitelé to ale neschválili. Oliver Pospíšil nazval směnu pozemků Jaltou II. Připomněl tak situaci před více než deseti lety, kdy město vyměnilo luxusní pozemky a získalo od soukromníka pasáž Jalta. Chtělo do ní přesunout úředníky, ale kvůli špatnému stavu pasáže to nakonec nebylo možné. Objekt chátral a město se ho marně snažilo prodat. Podařilo se to až loni.

Primátor Petr Vokřál (ANO) to odmítl. „Nejde o Jaltu II. My máme dohodu s ministerstvem školství i atletickým svazem a krajem na participaci tohoto projektu a věřím, že by hala mohla do dvou let stát,“ řekl. Jeho náměstek Richard Mrázek (ANO) řekl, že se to opozici nelíbí proto, že vznikne sportovní stánek, který dosud nikdo nebyl schopný vybudovat.