Nymburští lékaři se snažili zakrýt smrtící pochybení, u soudu přiznali chybu

Okresní soud v Nymburku začal projednávat případ tří lékařů zdejší nemocnice, kteří se falšováním lékařských zpráv měli snažit zamaskovat vlastní pochybení; diabetickému pacientovi totiž zapomněli během pobytu v nemocnici podávat inzulin, muž následně zemřel. Obžaloba doktory viní z trestných činů usmrcení z nedbalosti a padělání dokumentů, všichni tři pochybení přiznali.

Na případ upozornila loni na podzim televize Prima, podrobnosti dodalo aktuální soudní přelíčení. Ošetřující lékař Michal Križanovič na pacienta dohlížel v době, kdy ještě sám neprošel potřebnou atestací – a měl tak podle zákona pracovat pod dozorem.

V lékařské zprávě přehlédl, že je jeho pacient diabetik, a nechal ho téměř celý týden bez inzulinu. Na pochybení nepřišel ani primář při dvou velkých vizitách.

Po šesti dnech (6. května) Križanovič pacienta z nymburské interny propustil do domova s pečovatelskou službou. Zprávu o propuštění podepsal on sám, propouštěcí zprávy ale může podepisovat jen primář oddělení. Sanitka navíc pacienta tentýž den v kritickém stavu vrátila do nemocnice, měl kritickou hladinu cukru v krvi. Během několika hodin zemřel.

Kromě toho, že lékaři přehlédli informaci, že je pacient diabetik, podle obvinění po jeho smrti také falšovali dokumentaci, aby své selhání zamaskovali. Do zpráv vepsali informaci, že pacient inzulin dostával.

Policie následně obvinila Križanoviče a primáře interny Václava Hulinského z trestného činu usmrcení z nedbalosti. Za to jim hrozí až šest let vězení. Hulinský spolu s doktorkou Tamarou Malcevovou jsou trestně stíhaní také pro padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy, posudku a nálezu.

Pokání u soudu: „Je mi to líto.“ – „Byla jsem blbá.“

Všichni tři nyní stanuli před nymburským soudem – a uznali svá pochybení. „Vím, že jsem udělal chybu, měl jsem udělat chemický test,“ řekl lékař, který přehlédl cukrovku. „Chtěl jsem chyby kolegy zakrýt, iniciátorem zfalšování zprávy jsem byl já. Stala se chyba a je mi jí líto,“ pověděl soudu primář. „Šla jsem a tu zprávu doplnila. Bylo to na žádost primáře, ale nijak na mě netlačil. Byla jsem blbá,“ řekla Malcevová.

Jeden ze soudních znalců zabývajících se případem uvedl, že nepodání inzulinu je v příčinné souvislosti s otokem mozku, na který pacient zemřel. Druhý ze soudních znalců ale upozorňuje, že otok mozku může mít řadu příčin a není jednoznačné, že vznikl kvůli tomu, že lékaři neaplikovali inzulin.

Primář u soudu také upozornil, že na šedesátilůžkovém interním oddělení mají sloužit tři lékaři s příslušnou odborností. „S příslušnou odborností jsem na oddělení ale jen já,“ uvedl. Jednání pokračuje také ve středu, kdy má vypovídat řada svědků. Zda soud hned vynese i rozsudek, není jasné.

Nemocnice: Šlo o pochybení jednotlivce

Nemocnice vydala už v půli měsíce prohlášení, že vnitřní vyšetřování neprokázalo zásadní systémové selhání. „Došlo k lidskému selhání jednotlivce, čemuž žádné systémové opatření nedokáže zcela zabránit, přesto, nebo právě proto, byly navýšeny a zpřísněny vnitřní kontrolní mechanismy,“ uvedla tisková mluvčí nemocnice Pavlína Stránská.

Kromě tohoto prohlášení se nemocnice k případu nevyjadřuje a obvinění lékaři nadále pracují na nymburské interně. Vedení nemocnice ale vyhlásilo výběrové řízení na místo primáře interního oddělení a rovněž na další lékaře téhož oddělení.

Pozůstalí požádali nemocnici o odškodnění, ta se s nimi podle tiskové mluvčí nemocnice Pavlíny Stránské vyrovná mimosoudně. Výši odškodnění nechtěla komentovat.