Za ODS, za SNK… za ANO. Jirava se vrací do křesla starosty Prahy 11

Novým starostou jedenácté pražské městské části se stal dosavadní místostarosta Petr Jirava (za ANO), když ve funkci nahradil Jiřího Štylera z Hnutí pro Prahu 11. Jedná se o jeho třetí starostovské období, Jižní Město řídil už v devadesátých letech.

Po komunálních volbách před dvěma lety vládla na Praze 11 koalice Štylerova hnutí, hnutí ANO a TOP 09, ta se ale loni v lednu začala rozpadat. Odvoláni byli dva členové rady z řad HPP11, které následně odešlo do opozice, avšak zároveň mělo jednoho radního a starostu. Krize vyvrcholila v listopadu, kdy zastupitelé odvolali i starostu Jiřího Štylera, radního a Štylerova spolustraníka Petra Lukeše ve funkci ponechali.

Městskou část tak až dosud řídila šestičlenná rada, navíc bez koaliční podpory. Jiravu nyní do čela Jižního Města zvolilo čtyřiadvacet z pětačtyřiceti zastupitelů a v radě jsou zástupci ANO, TOP 09 a dva nezávislí, koaliční smlouvu ale podepsánu nemají, pouze dokument nazvaný 11 bodů pro Prahu 11, v kterém zástupci vyjmenovali společné cíle.

Sedmašedesátiletý manažer vstupuje do známých vod, protože Prahu 11 už dvakrát vedl – a pokaždé to bylo v jiných barvách. Poprvé, mezi lety 1994 a 1998, vedl Jižní Město v barvách občanské demokracie, poté založil Sdružení nezávislých kandidátů a městskou část řídil další čtyři roky. 

Výhrady opozice: Vymazlený kandidát spolčený s garniturou

Volbě předcházela dlouhá a místy bouřlivá diskuse. Nové vedení kritizovalo Štylerovo hnutí, sesazený starosta označil svého nástupce za „vymazleného kandidáta“ a řekl, že byl starostou v době, kdy se například cena přestavby školky na dnešní Centrum Zahrada vyšplhala z původních asi 27 milionů na 80 milionů korun.

Jiravu a ANO kritizoval i zastupitel Marian Murčo (bezp.), který za hnutí v roce 2014 kandidoval. „Slibovali jsme změnit politiku, po dvou letech se dozvídáme, že jsme lidem lhali. Pan Jirava bude starosta, který byl zvolen politickým obchodem s bývalou garniturou,“ řekl. 

Sedmašedesátiletý absolvent pražské VŠE Petr Jirava začínal jako programátor v Poldi Kladno, později byl vedoucím výpočetního střediska.

Po listopadu 1989 působil v Občanském fóru, za které byl v roce 1990 zvolen do zastupitelstva Jižního Města (od roku 1994 Praha 11); mezi roky 1994 a 2002 byl starostou, nejprve za ODS, do voleb v roce 1998 šel ale po roztržce s občanskými demokraty v čele vlastního Sdružení nezávislých kandidátů.

Po odchodu z funkce starosty Prahy strávil ještě dvě období v opozici a až do odchodu do důchodu pracoval ve společnosti Kartografie Praha. Z komunální politiky dočasně odešel v roce 2010, vrátil se před čtyřmi lety, kdy byl do zastupitelstva městské části zvolen jako nestraník na kandidátce ANO.

Petr Jirava
Zdroj: praha11.anobudelip.cz