Po smrti jihočeského policisty čelí útočník obvinění z vraždy

Osmnáctiletý mladík, který před Vánoci na Českobudějovicku napadl policistu, je obviněný z vraždy. České televizi to sdělil mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Kriminalisté mladíkův čin překlasifikovali poté, co policista v nemocnici svým zraněním podlehl. Útočníkovi nyní hrozí dvacetiletý žalář i výjimečný trest.

K napadení policisty došlo 18. prosince. Mladík ohrožoval své příbuzné poblíž městyse Olešník, proto na místo vyjeli dva policisté. Útočník následně oba napadl a způsobil jim těžká zranění. Jeden z policistů o dva dny později zraněním podlehl, druhý se po operaci dostal do stabilizovaného stavu.

„Kriminalisté tento případ vyšetřují jako vraždu, a to na dvou nebo více osobách a na úřední osobě pro výkon její pravomoci. Pachateli v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let, nebo i trest výjimečný,“ upřesnil Matzner. Dodal, že pachateli je osmnáct let a soud pravděpodobně zohlední jeho nízký věk.

Jihočeští policejní odboráři vyhlásili 3. ledna veřejnou sbírku pro pozůstalé po zemřelém policistovi Václavu Haasovi. Na účet je možné přispět do konce března.