Nejmladší slůně v pražské zoo dostalo jméno po císaři Rudolfovi

Slůně si zatím hraje s nevlastním bratrem a přibírá na váze (zdroj: ČT24)

Nejmladší slůně pražské zoologické zahrady dostalo na slavnostním křtu jméno Rudolf. Narodilo se začátkem října a teď už váží zhruba 150 kilogramů. Jména vybrali lidé v hlasování: na výběr měli ještě jména Hanno a Nandimithra (Nandi). Rudolf je druhým slonem, který byl počat v pražské zoo. Vůbec prvním byl Maxmilián, jenž se narodil letos v dubnu.

Veřejnost mohla vybírat ze tří jmen a lidé zároveň přispívali malou částku na obnovu gorilího pavilonu. Hlasovat totiž bylo možné pomocí dárcovské SMS, hlasovacího lístku zakoupeného v zahradě nebo on-line platbou.

Jména předvybrali pracovníci zoo. Rudolf čili Rudi připomíná císaře Rudolfa II. a jeho pražskou zvířetnici, kterou lze považovat za jednu z prvních zoologických zahrad v Evropě.

Nandimithra neboli Nandi byl na přelomu letopočtu slavným mahautem (vodičem) válečných slonů na dnešní Srí Lance, odkud pocházejí i matky letošních sloních mláďat.

„Jméno Hanno odkazuje k jednomu ze slavných slonů evropské historie, který žil v 16. století a portugalský král jej daroval papeži,“ uvedla mluvčí zahrady Jana Myslivečková.

Rudolf si zatím hraje s nevlastním bratrem a bojuje s kýlou

Slůně se v Troji narodilo 7. října: matkou je samice slona indického Tamara, otcem jediný dospělý samec v zoo Ankhor. Jedná se o třetí sloní přírůstek v historii zoo a druhé slůně počaté v Praze. Prvním slůnětem, které bylo v Praze nejen narozeno, ale i počato, byl Maxmilián, jenž se narodil letos v dubnu Janitě. Ta je nevlastní sestrou Tamary.

Slůněti Rudolfovi se po boku svého nevlastního bratra Maxmiliána daří. Díky mateřskému mléku denně přibere jeden až jeden a půl kila. „Roste, hraje si s Maxem, objevuje a poznává svět a bude to tak ještě dlouho. Slůňata jsou totiž závislá na mateřském mléku téměř dva roky,“ vysvětluje kurátor savců v pražské zoo Pavel Brandl.

Slůně se tak zatím od mámy nehne. Každý den ale musí k veterinářům, protože trpí kýlou. A jelikož je operace poměrně složitá, tak lékaři nasadili masáže. Pavel Brandl k tomu dodává, že pražská zoo v dřívějších případech nasadila klasickou léčbu a ta byla úspěšná, ale trvala dlouho: v jednom případě dokonce půl roku. 

Pražská zoo chová slony od roku 1933, kdy přišel do Prahy zhruba rok starý slon indický Baby. Poté se zde vystřídali čtyři sloni afričtí, jeden slon pralesní a několik dalších slonů indických. Dnes jich má zahrada i s novým přírůstkem devět. Jediným dospělým samcem je Ankhor, kterého zoo přivezla v roce 2014 z Berlína.