Otužilci si na 70. ročníku Memoriálu Alfreda Nikodéma pochvalovali studenou Vltavu

Ve studené Vltavě plavalo 400 otužilců (zdroj: ČT24)

Na pražském Slovanském ostrově oslavili odolní plavci jubilejní 70. ročník tradičního Memoriálu Alfreda Nikodéma. Nejstarší otužilecké soutěže v Česku se zúčastnily rekordní čtyři stovky sportovců.

Memoriálu se letos zúčastnili otužilci nejen z Česka, ale například i z Belgie, Anglie, Argentiny, Ruska nebo Německa. Nejstarší účastnici bylo 87 let, nejmladší třináct.

Čím chladnější voda, tím lépe

Memoriál je stále populárnější a počet účastníků každým rokem stoupá. Letos si přišlo do Vltavy zaplavat o šedesát lidí více než v roce 2015. Přála jim také teplota vody. Tentokrát měla 4,2 °C, a byla tak o téměř tři stupně chladnější než loni. Teplou vodu otužilci nemají rádi. Mají také heslo: „Čím chladnější voda, tím lépe.“ 

Otužilci vždy plavou mezi Střeleckým a Slovanským ostrovem. Na výběr mají ze tří tratí – 100, 300 a 750 metrů. Na nejdelší trati se měří i čas. Letos ji stejně jako loni vyhrála Lenka Šťěrbová z pardubického oddílu a Rostislav Vítek z brněnského oddílu Fides.

Nikodém je průkopník zimního plavání

Alfred Nikodém byl pražský zlatník, který poprvé veřejně plaval o Vánocích ve Vltavě v roce 1923. Je proto považován za průkopníka zimního plavání. Z plavání o vánočních svátcích se postupně stal zvyk a časem i skutečná sportovní soutěž s mezinárodní účastí.