Zastupitelé Zlínského kraje schválili schodkový rozpočet na další rok

Rozpočet se schodkem přes 573 milionů korun schválili pro následující rok zastupitelé Zlínského kraje. Rozpočet připravovala ještě předchozí politická reprezentace, koalice ČSSD, komunistů a Strany práv občanů. Nová koalice KDU-ČSL, ANO, STAN a ODS, která vzešla z podzimních voleb, jej pouze drobně pozměnila.

„Dohodli jsme se, že nemáme výrazně jinou možnost, než vzít to jako celek, protože jinak by to bylo nezodpovědné,“ řekl hejtmanův náměstek Jiří Sukop (ANO). Koalice tak pouze přesunula některé výdaje z jedné kategorie do druhé. „Nedopustili jsme navýšení schodku tak, jak nám bylo předkládáno v návrzích na poslední radu asi o 200 milionů korun,“ dodal.

Rozpočet podpořila velká většina zastupitelů. Pro jich hlasovalo ze 44 přítomných 40 a zdrželi se pouze čtyři zastupitelé volební koalice Svobodných a Soukromníků. Její lídr Ivo Valenta navrhl zvýšení dotace na mládežnický sport o deset milionů korun, podpořilo ho ale jen deset zastupitelů a návrh tak schválen nebyl. 

„Logicky jsme samozřejmě rozpočet podpořili, protože jsme ho vnímali jako náš. Je důležité, že už druhý rok jsme nečerpali úvěr, spláceli jsme staré úvěry,“ okomentoval schválený rozpočet opoziční zastupitel a bývalý hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD).

Peníze kraj vloží do zdravotnictví a dopravy

Na investice vedení kraje vyčlenilo 1,263 miliardy korun, přitom letos hejtmanstí plánovalo, že do nich vloží o stovky milionů méně. Nejvíce peněz v nadcházejícím roce půjde na stavbu a obnovu zdravotnických zařízení a dopravních cest.

Kraj bude investovat například 50 milionů korun do stavby centrálního objektu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, 30 milionů do rekonstrukce budovy 14 v Uherskohradišťské nemocnici a v nemocnici v Kroměříži 51 milionů Kč do rekonstrukce a přístavby budovy N - dialýza a 40 milionů korun do přístavby budovy A. Dalších 120 milionů poputuje i do Vsetína, kde kraj bude investovat do stavby interního oddělení.  

Kraj počítá s výdaji přes devět miliard

V roce 2017 očekává Zlínský kraj na základě schváleného rozpočtu příjmy ve výši více než 8,7 miliard, což je o necelých 650 milionů více, než bylo schváleno v rozpočtu na současný rok. Kraj pak počítá s tím, že jeho vlastní příjmy dokážou pokrýt částku tří miliard, zbytek pak získá z dotací.

Co se týče výdajů, kraj plánuje příští rok uhradit částku vyšší než 9,3 miliard, což je oproti schválenému rozpočtu roku 2016 zvýšení výdajů o více než jednu miliardu. Podle mluvčí hejtmanství Renaty Janečkové kraj nakonec letos proinvestuje vyšší částku, než plánoval.

Rozdíly mezi příjmy a výdaji chtějí pokrýt volnými financemi z předchozích let. Ty mají posloužit také jako uhráda plánovaných splátek úvěrů od Evropské investiční banky. Hejtmanství nepočítá s tím, že by si v příštím roce bralo nový úvěr. Zadlužení kraje ke konce letošního roku bude podle Jiřího Sukopa dosáhne na konci letošního roku 2,156 miliardy.