V Chomutově budou v pátek stovky lidí demonstrovat za vyšší platy

Odboráři Severočeských dolů budou v pátek ráno v Chomutově demonstrovat kvůli mzdám. Požadují totiž plošný růst platů o 1000 korun měsíčně. Podle odborů by mělo dorazit několik stovek lidí. Pokud nebudou se svými požadavky úspěšní, jsou připraveni vyhlásit stávkovou pohotovost a v případě potřeby i stávku.

Kolektivní vyjednávání o platech začalo ve společnosti v září. Podle aktuální varianty navrhuje vedení firmy zvýšení platů o 500 korun, přičemž by dalších 300 korun bylo k dispozici od 1. března pro vedoucí pracovníky, aby je přerozdělili. „Zaměstnavatel ale uvedl, že tímto doplatkem by chtěl upravit rozdíly mezi tarify a funkcemi. Je tedy možné, že by z této části někteří zaměstnanci neviděli ani korunu,“ uvedl za odbory David Frňka.

„Nám se to nelíbilo, proto jsme to takto začali řešit… Hospodářské výsledky jsou vysoké a v posledních letech zaměstnavatel nikdy nepřistoupil na naše návrhy,“ doplnil. Mzdy na některých průmyslových zónách v okolí jsou podle něj vyšší než zaměstnanců v dolech.

Mluvčí Severočeských dolů Lukáš Kopecký k tomu uvedl, že demonstrace je právem odborů, ale je prý lepší věc řešit u kulatého stolu.

Před budovou Severočeských dolů v Chomutově by se v pátek mohlo sejít několik stovek odborářů. „Celkem 600 podpisů jsme získali během týdne na takovou petici kvůli platům, a to z provozu z Tušimic i z Bíliny. Předpokládáme tedy, že přijde dost lidí,“ uvedl Frňka.

Loni firma kvůli mírné zimě prodala uhlí méně

Největší česká těžební hnědouhelná společnost loni prodala 21 milionů tun uhlí. Vlivem mírné zimy jí ale poklesl jak prodej, tak tržby. Ty meziročně klesly o 480 milionů korun na 9,049 miliardy korun. Celkem ve skupině ke konci loňského roku pracovalo 4901 lidí. Severočeské doly plně ovládá polostátní ČEZ.

V roce 2014 doly propustily zhruba 230 lidí, vedení to tehdy vysvětlovalo reorganizací. Odboráři s propouštěním sice nesouhlasili, žádný větší protest se ale tehdy nekonal.