Břeclav prodá část bývalého cukrovaru. Chce tak oživit město

Břeclavští zastupitelé schválili prodej části areálu bývalého cukrovaru. Do prodeje jdou i dvě budovy, které v minulosti sloužily jako tržnice. Vedení radnice si od tohoto záměru slibuje oživení místa. Rozhodnutí oznámil starosta Pavel Dominik (Pro Region).

Bývalý břeclavský cukrovar je rozsáhlou stavbou poblíž centra města. Ministerstvo kultury jej letos odmítlo zapsat na seznam kulturních památek s odůvodněním, že je objekt poškozený necitlivými přestavbami.

„Neuspokojivý stav tohoto území je dlouholetým problémem a současné vedení města hledá řešení, které bude smysluplné a zároveň reálné. Zvolili jsme variantu prodeje území k využití soukromému investorovi. Bude pak na nás, abychom posoudili, zda jde o návrhy životaschopné,“ uvedl starosta.

V místě mohou být sportovní centra nebo byty

Cílem města je vytvořit možnosti pro soukromé  firmy k vybudování staveb, které nabídnou prostory pro bydlení, podnikání a vytvoření nového veřejného prostranství. Na místě podle územního plánu mohou vzniknout objekty k bydlení, maloobchodní zařízení, zařízení pro veřejné stravování, sport nebo administrativu.

Při hodnocení nabídek se bude podle starosty přihlížet také k tomu, jak citlivě bude potenciální investor přistupovat k území a nakolik bude schopný své záměry realizovat například s využitím současných budov. 

Cukrovar fungoval od poloviny 19. století

Břeclavský cukrovar založila židovská rodina Kuffnerů v roce 1863. V jeho prostorách se řepa zpracovávala na surový cukr a dále se čistila na rafinovaný. Postupem času se z podniku stal největší cukrovar v monarchii.

Na konci 19. století byl cukrovar modernizován, ale o pár let později kompletně vyhořel a musel být vybudován znovu. V roce 1907 proběhla velká rekonstrukce provozu – nově vybavena byla výrobna a balírna kostkového cukru a upravena výrobna moučkového cukru.

Během druhé světové války spadaly mnohé z řepných základen pod rakouské území a provoz cukrovaru stagnoval, navíc byl jeho areál značně poškozen. Náklady na jeho opravu byly po válce vyčísleny na 33 milionů a musel být rekonstruován. Po roce 1989 výroba v cukrovaru postupně skončila a od té doby město hledalo pro budovy nové využití.