Za podvody ve výši 6,5 milionu Kč si má odsedět 6 let. Peníze vracet nemusí

Za podvody 6 let vězení

Krajský soud v Ostravě v pátek poslal na šest let do vězení muže za podvody s nabídkou práce z domu. Denis Vinček z Ostravy údajně podvedl téměř 20 000 lidí, od nichž vylákal více než šest milionů korun. Rozsudek ještě není pravomocný. Vinček však nic vracet nemusí. Peníze mu zůstanou.

„Nikdo z těch, kteří přišli o peníze, je u soudu nechtěl zpátky. Podle žalobkyně je to tím, že náklady na vymáhání peněz by byly vyšší než to, o kolik lidé přišli,“ sdělil redaktor České televize Jiří Loučka. Vinček u rozsudku nebyl, takže není jasné, zda se odvolá. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

Inzerát lákající na jednoduchou práci se zajímavými výdělky zadával muž v novinách, časopisech a na internetu od roku 2009 do roku 2015. Jak zaznělo u soudu – Denis Vinček takto nabízel dva typy brigád – buď manuální práci na doma spočívající ve výrobě korálkových ozdob, nebo takzvaný program plnění obálek.
Markéta Radová
redaktorka České televize

Soud také zrušil společnost Truxa Group, kterou si obžalovaný za účelem podvodů pořídil. Podle rozsudku Vinček zneužíval situace nezaměstnaných lidí a sliboval jim nekvalifikovanou, avšak dobře placenou práci. Za zaslání potřebných podkladů ale požadoval platby. Nejprve 30 či 60 korun. Za podrobnější informace pak až 660 korun. Práci ale nikomu nezařídil. Peníze použil pro svou potřebu.

„Jednalo se o jeden rozsáhlý podvod,“ řekl soudce. Vinček podle něj vytvořil sofistikovaný systém a vydělával na důvěřivosti lidí. „Vytvořil multilevelovou hru, na jejímž základě byly pouze přeposílány finanční prostředky. Všechny končily u jeho osoby,“ dodal. K získávání peněz využíval masivní reklamní kampaň v novinách i na internetu.

Listopad 2016: Denis Vinček u ostravského krajského soudu:

Denis Vinček u soudu

Za podobný podvod byl Vinček už odsouzen v roce 2005. V trestné činnosti i po odsouzení pokračoval. Jen ji zdokonalil v tom, že se odkazoval na slovenskou agenturu Fox. Na tom postavil i svou obhajobu. Tvrdil, že nikomu práci nesliboval, že sliboval jen zaslání informační nabídky svého slovenského partnera.

Toto vysvětlení ale soud neakceptoval. „Je zřejmé, že obžalovaný inzeroval konkrétní možnost zajištění práce. V mnoha případech tam byla i nabídka zajištění práce u české firmy,“ řekl předseda senátu. Vazby na agenturu Fox označil za pouhou zástěrku.

Podvody páchal sedm let

Za sedm let Vinček nebo firma, kterou vlastnil, podvedli 19 360 lidí, od nichž obžalovaný vylákal přes šest milionů korun. Lidem sliboval měsíční příjem okolo 30 000 korun a informace posílal za poplatek 660 korun. V zásilce byl ale jen seznam možných prací z domova, které nabízela slovenská firma Fox. Případný zájemce jí musel zaplatit další poplatek, ani potom ale nezískal práci, jen bezcenné obecné informace o tom, jak pracovat z domu.

Policisté Vinčeka obvinili letos v lednu. S ohledem na mnoho podvedených to byl pro kriminalisty mimořádný případ. Kvůli výslechům všech poškozených museli vytvořit speciální call centrum. Dvě desítky policistů čtyři měsíce obvolávaly případné podvedené.

„K tomuto ojedinělému postupu jsme přistoupili po dohodě se státním zástupcem právě při řešení otázky jak vyslechnout tolik lidí,“ uvedl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel. Kriminalisté využili hlavně toho, že při zadržení podezřelého našli telefonní čísla na všechny podvedené zájemce.

Policisté v telefonním centru pracovali na dvě směny od loňského června do září. Obvolávali podvedené, kteří tak vypovídali po telefonu. Podle Kužela moravskoslezská policie tento model využila jako první v republice.