Orlová se chystá k masivní investiční akci. Změní se díky ní náměstí 28. října

Revitalizace náměstí v Orlové

Náměstí 28. října v Orlové projde zásadní revitalizací. Město ji připravuje bezmála deset let. Stát by měla 186 milionů korun a patří tak k největší investiční akci města v jeho historii.

Stavba zahrnuje vybudování podzemních garáží, rekonstrukci prostor v centru města a nový objekt polyfunkčního domu.

V rámci projektu vznikne na náměstí jednopodlažní objekt s podzemním parkovištěm s nepřetržitým provozem, který navazuje spojovací chodbou na suterén Městského úřadu Orlová. Nabídne 92 parkovacích míst včetně 5 stání pro vozíčkáře. Město nechá upravit i plochu stávajícího parkoviště mezi Městským úřadem Orlová a Domem kultury Orlová.

Náměstí 28. října se pak dočká nové dlažby, kašny, městského mobiliáře a mimo jiné i veřejného osvětlení. Na ploše stávajícího parkoviště mezi městským úřadem a Domem kultury Orlová vyroste nová odpočinková zóna s mlhovou fontánou a lavičkami, bude zde místo i pro parkování. A také nová budova. Půjde o bytový dům s 15 byty a komerčními plochami v přízemí.

„Staveniště si ve středu převezme vybraná stavební firma – sdružení společností KR Ostrava a Stamont. Vzhledem k tomu, že město před a během svátků plánuje řadu akcí, začnou hlavní stavební práce až po Novém roce,“ sdělila redaktorka České televize Martina Koziolová.

Centrum Orlové se přestalo rozvíjet v padesátých letech minulého století kvůli důlním aktivitám. Vzniklo zde místo toho velké sídliště pro desítky tisíc lidí. Revitalizace náměstí a okolních ploch potrvá zhruba dva roky. Jedním z investorů zakázky je i ministerstvo financí. Nová podoba náměstí je inspirována rovněž studentskými návrhy z roku 2008.

  • Návrhy nového celistvého městského centra v Orlové na Karvinsku představili v roce 2008 také studenti architektury ze dvou vysokých škol – Vysokého učení technického v Brně a Vysoké školy ZHW ve švýcarském Winterthuru. 
  • Švýcaři chtěli náměstí oživit například prosklením přízemí radnice, kde by vznikla kavárna. V prakticky nevyužívaném kině by bylo centrum pro mládež s lezeckou stěnou a tělocvičnou, před kinem speciální skatepark. Počítali i s malou vodní plochou, u které by lidé mohli odpočívat.
  • Brněnským studentům zase chyběla na současném náměstí reprezentativní budova a místo pro odpočinek i společenský život. Proto navrhli postavit v centru tři nové budovy, které náměstí uzavřou a ochrání před rušnou Masarykovou třídou. Před kinem by měl podle nich vzniknout hotel s návazností na park, nevyužívané kino by se mohlo přeměnit na kasino. Pod celým náměstím by parkovala auta v podzemních garážích.