V pražské koalici to znovu skřípe, zelení si stěžují na ANO

Reportáž: Spory v pražské koalici (zdroj: ČT24)

Rok po rozpadu pražské koalice a půl roku od jejího obnovení na původním půdorysu se vztahy v partnerství ANO, sociálních demokratů a Trojkoalice znovu komplikují. Někteří zastupitelé ze Strany zelených, jež je součástí posledního zmíněného subjektu, vznášejí výhrady k chováním kolegů z Babišova hnutí.

„Situace v koalici je komplikovaná,“ oznamuje náměstkyně pražské primátorky a zelená radní Petra Kolínská. „Zejména někteří představitelé ANO zapomněli, jak vznikla předchozí krize, a začínají se objevovat úkony nebo chování, které byly na počátku rozbití původní koalice.“

Obdobně mluví i opozice; ani podle ní koalice nepůsobí stabilně. „To, co jsem viděl na minulém zastupitelstvu, mi stabilní příliš nepřipadalo. Hádky a nadávky v přímém přenosu,“ uvádí zastupitel občanských demokratů Filip Humplík.

Náznakem vnitřní nestability a konfliktů, o kterých mluví náměstkyně, může být například i to, že na listopadovém zasedání pražského zastupitelstva překládala ke schválení strategický plán města místo Kolínské sama primátorka. Zelení tak mluví o opětovném vměšování se do kompetencí.

„Situace v koalici není zrovna růžová. A to kvůli tomu, že primátorka Adriana Krnáčová (ANO – pozn. red.) dělá to samé, jako když jsem byl jejím náměstkem. Zasahuje do našich kompetencí,“ uvedl pro Deník šéf zelených Matěj Stropnický, jehož strana podle listu zvažuje, zda koalici zcela neopustí.

Krnáčová: Nevím o tom, že by se koalice rozpadala

Sama primátorka v koalici ani na listopadovém zasedání nevidí problém. „Byla jsem požádána Institutem plánování a rozvoje, abych tu strategii předložila, protože se k tomu nikdo neměl. Myslím, že je to naprosto normální. Zatím o tom nevím, že by se koalice rozpadala,“ uvedla; obdobně ostatně mluvila Krnáčová i koncem listopadu, když v polovině mandátu bilancovala svou vládu Praze.

Za neúspěch označila krizi z loňského podzimu, kterou vyvolal zamítavý postoj radních k pražským stavebním předpisům, jenž předložil tehdejší náměstek primátorky Matěj Stropnický. Výhrady, které vůči Stropnickému zaznívaly od ANO a ČSSD dlouhodoběji, vygradovaly omezením jeho pravomocí a divokým, odvetným odvoláváním radních na říjnovém zastupitelstvu. Koalice se následně rozpadla a resuscitovat se ji podařilo až na jaře.

Ve zmiňovaném rozhovoru z konce letošního listopadu ale Krnáčová – v rozporu s aktuálními slovy Kolínské – chod koalice nijak nezpochybňovala. „Vždy dokážeme najít společnou řeč. A to je pro mě zásadní,“ řekla.

Potíže vidí ale třeba v přípravě Metropolitního plánu, kde prý selhává Trojkoalice (jejímiž jsou zelení členy), která má územní plánování v kompetenci. „Jejich aktivita může mít šílené následky na trh s novými byty, protože v Praze se díky jejich chaosu v oblasti územního plánování přestává stavět, a cena nových bytů bude tedy nadále stoupat,“ řekla.

Štěnice v kancelářích?

Na magistrátu se navíc v nedávné době řešil ještě jeden problém. Pražská radní Jana Plamínková ze Starostů a nezávislých (Trojkoalice) měla v kanceláři zřejmě odposlech. Přišli s tím zaměstnanci bezpečnostní agentury, které zavolala sama politička, když zjistila, že se v její kanceláři zřejmě hýbalo s nábytkem.

„Zjistili, že dvě skříně, které byly předtím sešroubované, jsou rozšroubované a na zadní skříni byly zbytky lepenky a obrysy po něčem, o čem tvrdili, že mohlo být odposlouchávací zařízení. Byli si celkem jistí tím, že tam bylo umístěno pravděpodobně delší dobu,“ uvedla Plamínková a Kolínská dodává: „Štěnice do kanceláří nepatří, ale s tím, že zde nejspíš po budově jsou, musíme počítat.“ Případem už se zabývala i policie, nakonec ho ale odložila.