Archeologové objevili v Brně další část podzemí. Netuší, kam vede

Většina částí brněnského podzemí je přístupná veřejnosti (zdroj: ČT24)

O rozlehlém barokním sklepení pod Římským náměstím ještě donedávna nikdo nevěděl. Archeologové jej objevili teprve před rokem. Přitom se místnosti nacházejí jen pár metrů pod zemí. Brno je jedním z měst, které se může chlubit rozsáhlým systémem podzemních chodeb, jež se nachází zejména pod náměstími ve středu města.

Nedávno objevené podzemní prostory byly úplně zasypané. Nyní je již část chodeb a sklepů odkrytá. „Sklep byl využívaný jak z Římského náměstí, tak z Orlí ulice. Myslím si, že byl přístupný i z domu v Orlí ulici. Ale kam to vede, to ještě nevíme, protože schodiště je zasypané,“ popsal jeden z odkrytých prostor znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda.

Místnosti, které si prohlédl, jsou velikostí srovnatelné s už neexistujícími sklepy pod náměstím Svobody, ale jsou delší – měří více než dvacet metrů. „Sklep byl tak velký, že majitel nebo majitelé se dohodli a rozdělili jej příčkou na dvě části. Uprostřed byly dveře,“ doplnil popis sklepení Svoboda.

Přestože průzkum už přináší první objevy, spousta dalších na odborníky čeká v zasypaných chodbách. Nyní proto do podzemí smí jen dělníci, kteří místo vyklízejí. Jak se bude poté prostor využívat, zatím není jisté, ale už nyní je jakožto součást městské památkové rezervace chráněn před zničením. „Sklep patří k nejzachovalejším, ale ne nejstarším. Nepotřebuje žádné statické úpravy a svým rozsahem se řadí k těm unikátnějším,“ vysvětlila Radmila Stránská z oddělení archeologie z Národního památkového ústavu v Brně.

Podzemí je labyrintem chodeb a sklepů

Další barokní sklepy se nacházejí například pod Zelným trhem. Prostranství patří k nejstarším dochovaným náměstím v Brně. Tamní sklepy vznikaly pod jednotlivými domy od středověku po novověk a sloužily především ke skladování potravin, zrání piva a vína v sudech i jako úkryt v době válek. Zájemci si tyto prostory mohou prohlédnout v rámci exkurzí, které se provádějí už od roku 2011.

Sklepy pod Zelným trhem sloužily především k uchovávání potravin
Zdroj: Petr Švancara/ČTK

O rok později se lidem otevřela Kostnice u svatého Jakuba, jež je také považována za součást brněnského podzemí. V ní jsou uloženy ostatky obětí středověkých morových a cholerových ran, válečných událostí z doby třicetileté války a švédského obléhání. Počtem kosterních ostatků je kostnice druhá největší v Evropě hned po pařížských katakombách.

Brněnská kostnice je druhá největší v Evropě
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Lidé se mohou podívat také do modernějších prostor. Mezi ně patří například Kryt 10-Z, který vznikl v době nacismu jako úkryt Luftschutzu před americkým a sovětským bombardováním Brna. Dále si mohou zájemci prohlédnout kolektory – podzemní objekty, které umožňují vedení a ukládání inženýrských sítí tak, že zůstávají přístupné pro kontrolu, opravy a údržbu. V neposlední řadě je přístupný Mincmistrovský sklep, jenž byl objeven při průzkumu brněnského podzemí v roce 1999.

Mincmistrovský sklep byl zpřístupněný veřejnosti v roce 2007
Zdroj: Petr Švancara/ČTK