Podolí bez starosty povedou do voleb zbývající tři zastupitelé

V podolském zastupitelstvu zůstali tři lidé (zdroj: ČT24)

Bezvládí v Podolí nahradí alespoň částečné vedení tří zastupitelů, tedy posledních členů zastupitelstva, kteří dosud nerezignovali. Na takovém postupu se dohodli se zástupkyní ministerstva vnitra, jež se rozhodlo patovou situaci v obci řešit. V Podolí je totiž už třetí týden uzavřený obecní úřad, protože po odstoupení místostarosty a starosty před několika týdny obec nikdo nevedl.

Kdyby se zastupitelé na zmíněném postupu nedohodli a rezignovali, Podolí by vedl ministerstvem dosazený správce. Nyní v čele obce stojí jen tři lidé, z nichž jeden je pověřeným členem s omezenými pravomocemi, který obec dovede k předčasným volbám. Místní dohodnuté řešení přijali s nadšením a potleskem. Pravděpodobný termín konání nových voleb bude podle zástupkyně ministerstva v květnu příštího roku. 

Situace se vyhrotila před několika měsíci

Napjatá atmosféra je v Podolí od letošního července, kdy nově vzniklá koalice odvolala dosavadní starostku Janu Rýpalovou a místostarostku Jarmilu Kasperovou (obě Alternativa pro Podolí). Po jejich odvolání protestovalo několik desítek místních opakovaně v ulicích a vyvolávali zastupitele před jejich domy. K demonstracím se připojilo zhruba 250 lidí z osmi set obyvatel. 

Místní se už tehdy dožadovali předčasných voleb. Ty odmítl tehdejší nově zvolený starosta Jaroslav Hastík (ČSSD), který ale na svůj post na začátku listopadu rezignoval. Ve svém vyjádření uvedl, že nemůže nadále být starostou v obci, kde jsou zastupitelé nedemokraticky zastrašováni.

V situaci, kdy jsou nedemokratickými metodami zastrašováni a nuceni k odstoupení právoplatně zvolení zastupitelé obce a kdy je nedemokraticky omezován chod obecního úřadu samozvanými a nikým nevolenými aktivisty, v situaci, kdy naprostá většina občanů obce Podolí mlčí a nechává rozvracet obec skupinou křiklounů a násilníků, nemohu nadále funkci starosty vykonávat.
Jaroslav Hastík
někdejší starosta Podolí

Nyní obec předčasné volby čekají. Kromě starosty rezignoval na svou funkci také někdejší místostarosta Miroslav Křižka (nez.). Dále ze zastupitelstva nedávno odešli taktéž čtyři zástupci Alternativy pro Podolí včetně náhradníků a začátkem listopadu obecní úřad obdržel rezignace zastupitele ČSSD Petra Frydrycha a všech náhradníků z kandidátní listiny sociální demokracie.

Podle zákona starosta obce, kde počet zastupitelů klesne pod minimální hranici pěti, zašle do 30 dnů ode dne, kdy se tak stalo, prostřednictvím krajského úřadu návrh na vyhlášení nových voleb ministerstvu vnitra. Nové volby ministr vnitra vyhlásí do 30 dnů po obdržení návrhu.

Obec je rozhádaná kvůli pozemkům

Dlouhodobý spor odstartovala pře o pozemky. Hastík s Křižkou už dříve uvedli, že důvodem odvolání starostky a místostarostky bylo špatné čerpání evropských dotací na duchovní a relaxační areál, jejichž využití vyšetřuje policie. Naopak jejich odpůrci takové nařčení odmítají a tvrdí, že ženy byly odvolány, protože nechtěly prodat lékařce a zastupitelce Dokoupilové pozemek v nadregionálním biocentru Hluboček.

Obyvatelé Podolí odmítli v referendum prodej sporného pozemku
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Jeho prodej odmítli lidé v říjnu v referendu souběžně s krajskými volbami. Referendum je tak platné a závazné, ale vedení obce dokument s jeho výsledkem tehdy nechtělo přijmout ani vyvěsit na úřední desce obce. Tvrdilo, že komise pro místní referendum nevrátila originální seznam voličů, ale jen jeho kopii. Výsledky referenda byly vyvěšeny až po zásahu policie.