Vědecko-technologický park se měl rozrůst do „Myslivny“. Poruba to ale jasně odmítá

VTP v "Myslivně" nebude

Město Ostrava musí hledat alternativní možnosti pro rozšíření svého Vědecko-technologického parku (VTP). Původně úředníci uvažovali o jeho rozšíření do lokality Myslivna v městské části Poruba. Zdejší obvod ale v listopadu přišel s návrhem na změnu územního plánu lokality Myslivna z plochy určené pro občanskou vybavenost na ornou půdu.

Podle starosty obvodu Petra Mihálika chce město rozšíření parku směřovat do některé jiné lokality a s Myslivnou už nepočítá. A není tak podle něj už žádný důvod, aby plocha i nadále zůstávala v územním plánu určena pro výstavbu.

V Myslivně přitom před časem Ostrava vykoupila pozemky za zhruba 100 milionů korun. To se ale setkalo s odporem místních i městské části, kterým se nelíbilo, že by se tak narušila vyhledávaná rekreační lokalita v této části Ostravy.

„Ve hře jsou tak teď včetně porubské Myslivny další čtyři lokality. Tři se nacházejí na území Poruby a jedna v oblasti mezi obchodním centrem Karolina a Dolní oblastí Vítkovic,“ zjistila redaktorka České televize Lucie Poništová.

My jsme si přáli, aby ten projekt, který samozřejmě tvoří nějakou pracovní novou vizi pro Ostravu, zároveň znamenal něco pro všechny Ostravany, nejenom pro ty, kteří by tam měli být nově zaměstnaní. Architekti tomu říkají, že by měl být městotvorný.
Eva Špačková
architektka

Právě na území v okolí Dolních Vítkovic teď magistrát nechává vypracovat územní studii. Podle primátora Ostravy Tomáše Macury (ANO) bude o tom, která z lokalit bude pro park tou nejvhodnější, jasno v první polovině příštího roku.

V rámci studie, jež zkoumala vhodné lokality pro umístění VP, prošel pracovní tým vedený architektkou Evou Špačkovou více než padesátku ostravských mikroregionů. Období monofunkčních parků určených například pro nakupování nebo práci v moderním urbanismu končí, uvedla Špačková s tím, že VTP by měl sám o sobě vytvářet multifunkční prostor. 

Podle dřívějšího vyjádření Martina Bobka z petičního výboru jsou odpůrci rozšíření VTP do lokality Myslivna se současným vývojem spokojeni. „Je pro nás důležité i to, že ve studii se našly další alternativní lokality,“ uvedl Bobek. Připomněl, že petici podpořilo přes 10 000 lidí.

Město má na rozšiřování parku přislíbenu dotaci z programu ministerstva průmyslu a obchodu, která by mohla dosáhnout více než 148 milionů korun.

  • Vědecko-technologický park (VTP) se nachází v těsném sousedství Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava. Jeho posláním je vytvářet prostor pro rozvoj malých a středních podniků i podhoubí pro studenty, a to tak, aby to, co se naučí, mohli přenést do praxe.
  • První budova slezského VTP Ostrava byla postavena v roce 2001. Od roku 2007 je společnost samofinancovatelná.