Z bytu školníka centrum pro zrakově postižené. Handicapovaní z Orlové našli pomoc v místě bydliště

Centrum pro nevidomé

Sjednocené organizaci nevidomých a slabozrakých (SONS) se podařilo získat dlouho nevyužité prostory v Orlové Lutyni – jde o bývalý byt školníka. Osoby se zrakovým handicapem z tohoto regionu tak už nemusí jezdit pro radu nebo pomoc do 10 kilometrů vzdáleného Havířova. „Lidé, kteří přišli o zrak třeba až v seniorském věku, si tady mohou zahrát i šachy - v úpravě pro nevidomé,“ sdělila redaktorka České televize Iva Piskalová.

V prostorách bývalé speciální školy tak nyní mohou využívat dvorek s posezením, kancelář, kuchyň, společenskou klubovnu a místnost.

Centrum má i pichtův stroj, který slouží k psaní Braillova písma. Pro paní Helenu, která nevidí od narození, je to každodenní pomocník. I v době počítačů. „Na jeden slepecký papír formátu A3 se vejde zhruba 100 slov,“ sdělila klientka SONS centra Helena Górecká.

Služeb centra mohou bezplatně využít nejen nevidomí, ale také jejich příbuzní nebo známí. „Tady se dozví o různých pomůckách, kde o ně můžou žádat, na co by mohli mít nárok a k čemu vlastně ty pomůcky slouží,“ uvedla vedoucí pobočky SONS v Havířově a Orlové Anna Kožinová s tím, že v centru je rovněž počítač s hlasovým výstupem.

Chceme nevidomým a slabozrakým vyjít maximálně vstříc, a proto jsme hledali vhodné a snadno dostupné prostory. Nakonec jsme vybrali prostory bývalého školnického bytu, které se nacházejí jen dvě stě metrů od autobusové zastávky v centru našeho města a v bezprostřední blízkosti přechodu pro chodce se zvukovým znamením.
Tomáš Kuča
starosta Orlové

Pomohou se žádostmi

Centrum chce poskytovat hlavně sociálně právní poradenství. Člověku se zrakovým handicapem tady pomohou i s vyplňováním žádostí o kompenzační pomůcky a v případě potřeby zajistí průvodcovskou službu.

„Budeme se snažit, aby si zde lidé chodili i popovídat. Chceme jim nabídnout kroužek vaření, pletení a dalších ručních prací, aby tu příjemně strávili část dne. Otevřeno budeme mít každý pracovní den, kromě úterka. Všem, kteří přišli o zrak a potřebují se vrátit do normálního života, nabízíme pomocnou ruku, vstřícnost a léta praxe,“ dodala Anna Kožinová.

Nové zařízení se podařilo otevřít za velkého přispění města Orlové, Úřadu práce ČR a projektu Světluška, který je financován z Nadačního fondu Českého rozhlasu. Dvě posledně jmenované instituce přispěly zejména na pořízení kompenzačních pomůcek, kupříkladu na nákup telefonu a počítače s hlasovým výstupem, město Orlová nabídlo prostory za nejnižší přípustný nájem s tím, že na jeho pokrytí může organizace žádat o dotace z městské kasy.

Nové centrum bude v Orlové Lutyni na Polní ulici zatím fungovat jen v pondělí a ve středu, a to od 9. do 16. hodiny.