Dinosauři na řetězu. Technické muzeum představuje obnažené modely

Výstavu představující mechatronický pohyb, který vyvolává iluzi živých zvířat, připravilo Technické muzeum v Brně. Vznikla ve spolupráci s Fakultou strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně a výrobcem modelů pro dinoparky. Kromě pohyblivých modelů druhohorních ještěrů ukazuje výstava i originály a kopie zkamenělin.

Přízemí Technického muzea obsadili obyvatelé druhohor. Výstava robotických modelů dinosaurů zasazených do prostředí druhohorní přírody představuje více než šedesát statických a robotických modelů v životní velikosti. Díky zvukovým, světelným a pachovým efektům umožní návštěvníkům zážitek podobný trikům filmové série Jurský park.

Kromě tvorů v kůži si lidé můžou rozhýbat i obnažené modely. „Například model vystaveného tyranosaura může návštěvník výstavy ovládat joystickem. Dokáže žvýkat, dokáže pohybovat hlavou, krkem, má iluzi dýchání,“ vysvětluje výrobce modelů Jiří Machálek.

Polacanthus zase předvádí elektronicky řízený pohyb. „Má čidlo, reaguje na návštěvníky, má svoje vlastní řídicí centrum,“ popisuje další model Jiří Machálek.

Zástupce výrobce dinosaurů Jiří Machálek vysvětluje fungování vystavených modelů (zdroj: ČT24)

Nechybí zkameněliny, imitace dinosauří kůže a paleohřiště

Výstava nejen vysvětluje pojem a principy mechatroniky, ale představuje také výsledky výzkumů českých paleontologů a autentické lokální nálezy zkamenělin i repliky významných světových nálezů z období druhohor. Návštěvníci mají možnost si osahat imitaci dinosauří kůže, objevit v písku na paleohřišti kostru druhohorního tvora nebo navštívit 2D a 3D kino s filmem, který diváky přenese o stovky milionů let zpět. Součástí výstavy je také živoucí fosilie, rostlina wolemie vznešená, jež pokrývala Zemi před 150 miliony lety, kdy na Zemi vymřeli dinosauři.

I po Brně chodili před miliony let živí dinosauři

Do světa dinosaurů lákají modely i na trávě před muzeem. Brněnští přírodovědci nedávno zjistili, že před 160 miliony let po Brně chodili i skuteční dinosauři. „Máme ve sbírkách zub, který se našel už za první republiky v Brně-Slatině. Ukázalo se, že je to zub pravého dinosaura, který běhal po souši,“ říká Antonín Přichystal z Ústavu geologických věd Masarykovy univerzity.

Výstavu připravilo Technické muzeum ke svému padesátému pátému výročí. Modely dinosaurů tam budou k vidění do poloviny března příštího roku.