Soud poslal muže na 17,5 roku za mříže. Ženě zasadil 27 bodných ran do oblasti hlavy a krku

Za pokus o vraždu bývalé partnerky v budově mateřské školky ve Frýdku-Místku poslal Krajský soud v Ostravě Miroslava Štembírka z Paskova na 17,5 roku za mříže. Muži, který se proti rozsudku odvolal, hrozil až výjimečný trest v délce trvání 25 let. Právě o něj minulý týden požádala státní zástupkyně.

Podle ní totiž hrozí, že se obžalovaný opět pokusí svou bývalou družku zabít. Štembírek ženě, s níž má čtyři děti, zasadil 27 ran nožem. Minimálně části útoku přihlížel jejich malý syn. 

Obžalovaný tvrdí, že nechtěl vraždit, ženě prý chtěl jen ublížit. Její smrt si údajně nepřál. Vše vysvětloval tím, že s ním partnerka nechtěla komunikovat a neměl možnost se stýkat s dětmi. Tím argumentovala i jeho advokátka, která požadovala změnu právní kvalifikace z pokusu o vraždu na těžké ublížení na zdraví.

Štembírek ženu napadl nožem, když přišla syna vyzvednout do školky. Státní zástupkyně útok označila za likvidační. Žena přežila jen díky štěstí a rychlé lékařské pomoci.

Nožem s dvaceticentimetrovou čepelí ji začal bodat do hlavy, obličeje a krku. Podle žalobkyně ji nezavraždil jen proto, že hned při prvním bodnutí zlomil čepel.
Jiří Loučka
redaktor České televize
Za brutální útok muži hrozí 25 let vězení

Znalci uvedli, že žena bude doživotně trpět posttraumatickou poruchou osobnosti, stejně jako její nejmladší syn, který dramatickou událost v mateřské škole zahlédl.

Brutální útoky se odehrály v Havířově i ve Žďáru nad Sázavou

K podobné tragédii jako ve Frýdku-Místku došlo v roce 2012 v Havířově. Zde zaútočila psychicky nemocná žena na vychovatelku z družiny v Základní škole Moravská. Do školy se dostala dveřmi, jimiž do jídelny přicházeli pro oběd senioři.

Vychovatelku pobodala a jako rukojmí si pak vzala sedmiletou školačku, již se policii podařilo osvobodit. Svůj čin zopakovala o dva roky později ve Žďáru nad Sázavou, kdy zabila šestnáctiletého studenta a zranila dvě dívky.

Od začátku letošního roku došlo v Moravskoslezském kraji k jedenácti vraždám. „Nejčastějším motivem této trestné činnosti bývají obecně osobní vztahy,“ sdělila již dříve mluvčí frýdeckomísteckých policistů Lenka Sikorová.