V Podolí na Uherskohradišťsku je až do odvolání zavřená radnice

Až do odvolání je zavřená radnice v Podolí na Uherskohradišťsku. Kdo o tom rozhodl, se neví. Kde si obyvatelé Podolí mohou vyřídit běžné záležitosti také ne. Nedávno v obci na své funkce rezignovali starosta s místostarostou. Takové rozhodnutí není neobvyklé, nestandardní je ale uzavření celého úřadu.  Podolí nyní čekají předčasné volby.

Je přípustné uzavřít celý úřad? Podle zjištění reportéra ČT Josefa Kvasničky byla rezignace starosty a místostarosty v pořádku, avšak na oznámení o uzavření obecního úřadu nebylo uvedeno, kdo o něm rozhodl. Reakce ministerstva vnitra a krajského úřadu, na které se obrátil, byly rozpačité.

Uzavření úřadu ale už dříve avizoval nyní už bývalý místostarosta Miroslav Křižka (nez.) 24 hodin před svou rezignací minulý čtvrtek. Kromě něj ze zastupitelstva nedávno odešli čtyři zástupci Alternativy pro Podolí včetně náhradníků a minulou středu byly na obecní úřad doručeny i rezignace zastupitele ČSSD Petra Frydrycha a všech náhradníků z kandidátní listiny sociální demokracie. Podle dosavadního starosty Jaroslava Hastíka (ČSSD) byli zastupitelé zastrašováni a nuceni k odstoupení. Ten skončil ve funkci minulý pátek.

Podle zákona starosta obce, kde počet zastupitelů klesne pod minimální hranici pěti, zašle do 30 dnů ode dne, kdy se tak stalo, prostřednictvím krajského úřadu návrh na vyhlášení nových voleb ministerstvu vnitra. Nové volby ministr vnitra vyhlásí do 30 dnů po obdržení návrhu.

Situace se vyhrotila letos v červenci

Napjatá situace je v obci už od července, kdy došlo ke změně obecní koalice. Tehdy místní protestovali s transparenty v ulicích proti odvolání někdejší starostky Jany Rýpalové a místostarostky Jarmily Kasperové (obě Alternativa pro Podolí).

Dosavadní starosta s místostarostou už dříve uvedli, že důvodem bylo podezření z pochybení při získání dotace z EU na duchovní a relaxační areál, které vyšetřuje policie. Jejich odpůrci to ale odmítají a tvrdí, že ženy byly odvolány, protože nechtěly prodat lékařce a zastupitelce Dokoupilové pozemek v nadregionálním biocentru Hluboček.

Tento pozemek je jádrem sporu. Jeho prodej odmítli lidé v říjnu v referendu souběžně s krajskými volbami. Referendum je platné a závazné. Vedení obce ale dokument s jeho výsledkem nechtělo přijmout ani vyvěsit na úřední desce obce. Tvrdilo, že komise pro místní referendum nevrátila originální seznam voličů, ale jen jeho kopii. Výsledky referenda byly vyvěšeny až po zásahu policie.