Údery zvonů určují stále častěji stroje. Elektrifikací na Moravě ročně projde stovka z nich

Nikoli zkušení zvoníci, ale elektrické stroje stále častěji rozhoupávají srdce zvonů na výchdoní a jižní Moravě. Ročně nově elektrifikovaných zvonů přibývá zhruba stovka, nově například v Mladkově na Blanensku. Pro jejich rozeznění už tak není nutná lidská dochvilnost, ale správné nastavení spínacích hodin.

Místo mechaniky v Skašticích na Kroměřížsku stále rozeznívá kostelní zvony lidská síla. Rozeznít menšího Václava a větší Marii chodí pravidelně místní starosta a zároveň zvoník Richard Novák (KDU-ČSL). Těžké to podle něj není, stačí hlídat čas. „Zběžně se kouknu, jestli se zvony něco není a začínám za dvě až tři minuty 12 a zvoním tak pět až šest minut,“ vysvětlil Novák.

Přesto se i on občas zamyslí a zvoní o nějakou minutu déle. „Někdo si toho občas všimne,“ potvrdil Novák. Delší znění zvonů ale místní až tak neřeší. „Je to spíše takové orientační, dnes už má každý hodinky a mobil. Lidé v okolí si řeknou, je poledne, tak se zvoní,“ dodal starosta. Povolání obecního zvoníka zdědil po svém otci. Nyní chodívá zvonit se svým synem.

Přestože pro Richarda Nováka je samozřejmostí se každý den vydat ke zvonům, v jiných jihomoravských obcích do jejich věží a zvonic už nikdo rozhoupávat srdce zvonu nechodí. V naprosté většině z nich totiž místo lidí pracují motorky se spínacími hodinami.

Etnografka: Zvon patří k životu

Moderní technologie budou nově pracovat také v kapličce v Mladkově na Blanensku. „Nemusí sem už nikdo chodit. Když zvoník neumí zvonit, tak ublíží zvonu více než elektrický pohon, který je citlivý,“ okomentoval nové vybavení kaple majitel firmy zabývající elektrifikací zvonů Rostislav Bouchal.

Ročně takových zařízení přibude téměř sto, nedávno například ve Valticích nebo Bulharech. Podle etnografky a odbornice na lidovou architekturu Věry Kovářů v současnosti povolání zvoníka skomírá. „Takoví obětaví lidé, kteří za to dostanou pár grošů, už neexistují. Doba si proto vyžaduje elektrifikací zvonů, aby byly k dispozici,“ uvedla Kovářů. S tím, že je důležité, aby zvony bily, ať už ručně nebo elektricky, souhlasí i lidé, kteří v okolí kostelíků a zvonic žijí. „Zvon patří k životu. Oznamoval a oznamuje důležité události - narození, úmrtí, svatbu, bohoslužbu a samozřejmě čas,“ dodala etnografka.

Ve Skašticích na Kroměřížsku natáčela Veronika Kynčlová (zdroj: ČT24)