Zlínská Kobra odhalila podvody za více než půl miliardy korun

Speciální policejní útvar Kobra ze Zlína odhalil rozsáhlé podvody na daních se škodou bezmála 620 milionů korun. Obviněno bylo osm lidí a tři firmy. Podle kriminalistů vytvořili obvinění v období od dubna 2011 do května 2014 účelové obchodní řetězce, prostřednictvím kterých pak fiktivně nakupovali a prodávali zejména barevné kovy. Jejich cílem bylo získat výhody na DPH.

Celou akci podle kriminalistů vymyslel a vedl sedmačtyřicetiletý muž ze Zlínska. „Skupinu sedmi lidí, která měla vlastní organizační strukturu s rozdělením funkcí a dělbou činnosti, řídil z provozovny své společnosti sídlící na Zlínsku,“ uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Kriminalisté obvinili z trestné činnosti ještě dalších sedm lidí ve věku od 36 do 50 let ze Zlínska, Slovenska a Prahy. Obvinili také tři firmy z Prahy a Brna. Obviněným hrozí v případě prokázání viny až desetiletý trest odnětí svobody, firmám až zrušení. Hlavní organizátor a další dva obvinění jsou v současné době ve výkonu trestu odnětí svobody za daňovou trestnou činnost stejného charakteru.

V průběhu prověřování kriminalisté zajistili 15 osobních a nákladních aut v hodnotě 5 milionů korun a tři nemovitosti na Zlínsku v hodnotě necelých 20 milionů korun. 

Skupina se zaměřila na fiktivní obchody

Obvinění se podle kriminalistů zaměřili na fiktivní nákupy především niklových katod a cínových ingotů. Pro slovenské odběratele je podle Kobry měla nakupovat společnost ze Zlína. Ta posléze deklarovala osvobození od daně z přidané hodnoty z titulu dodávek zboží do jiného členského státu Evropské unie.

Za období od dubna 2011 do května 2014 si zlínská firma nárokovala nadměrné odpočty DPH v celkové výši přesahující 550 milionů.

Kriminalisté také odhalili další způsob krácení daně z přidané hodnoty. Skupina podle nich nakoupila zboží u společnosti v Holandsku prostřednictvím slovenské firmy. Nákup byl pak pouze fakturačně přeprodáván v řetězci společností v České republice, z nichž první společnosti nepřiznávaly pořízení zboží z jiného členského státu EU.

Dále se zboží fakturačně přeprodávalo přes další společnost a zlínskou firmu, která zboží následně prodávala v rámci republiky jiným společnostem. Ve skutečnosti ale byl nákup z Nizozemska dodán přímo zlínské společnosti a fakturační tok pouze zakrýval daňový podvod. Tímto způsobem byla daň z přidané hodnoty zkrácena o téměř 62 milionů korun.