ÚS zamítl stížnost na údajně protiústavní zásah do soukromí

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost Brňana, který se na něj obrátil kvůli údajnému protiústavnímu zásahu do soukromí. Jeho stížnost se týkala soudního příkazu k policejní prohlídce auta jeho matky. Podle ÚS sice příkaz opravdu obsahuje určité nedostatky a nepřesné informace, ale pochybení nemá ústavněprávní rozměr, a tak příkaz nezrušil.

Ve stížnosti muž poukazoval na nepravdivé skutečnosti uvedené v příkazu k prohlídce. Ústavní soudci uznali, že videozáznam například nenasvědčuje tomu, že by řidič z automobilu při druhém policejním zásahu vypadl, jak uváděl trestní příkaz. Ale jinak měl Okresní soud Brno-venkov pádné důvody k vydání příkazu k provedení prohlídky. 

Muž totiž čelil podezření z přechovávání drog a letos v únoru dvakrát během několika dní ujížděl před policií. V prvním případě stačil matčin automobil zamknout a neumožnil policistům jeho prohlídku. Na předním sedadle ležela injekční stříkačka s neznámou bílou látkou.

Prohlídka byla nutná, hrozilo zničení důkazů

Soudce okresního soudu proto prohlídku označil za neodkladnou a neopakovatelnou kvůli tomu, že hrozilo znehodnocení či zničení předpokládaných důkazů. Prohlídka se uskutečnila za přítomnosti mužovy matky.  

„Stěžovatel bude mít možnost v průběhu trestního řízení zpochybnit důkazy získané na základě provedené prohlídky,“ řekl soudce zpravodaj Ludvík David. Podle něj musí být řízení jako celek v souladu s právem na spravedlivý proces. Mužův advokát Jiří Hladík potvrdil, že se bude snažit některá zjištění ústavních soudců uplatnit při projednávání kauzy. Státní zastupitelství už předalo obžalobu z drogového deliktu k soudu.

O mužových eskapádách za volantem informovala letos v únoru média. V prvním případě po cestě ze zkoušky v autoškole překročil povolenou rychlost a jeho úprk před hlídkou skončil v Pršticích na Brněnsku nárazem do domu. Muž se před policií ukryl v kurníku. Nedlouho poté měl znovu problémy s dodržením rychlosti na dálnici a policisté jej dostihli v Prostějově. Testy na alkohol i drogy odmítl.