Doupovské Hradiště jako první spustilo privatizaci vojenských domů

Události: Privatizace vojenských domů v Doupovském Hradišti (zdroj: ČT24)

Privatizace bývalých armádních domů začíná v obcích, které se nedávno osamostatnily na okrajích vojenských újezdů. Jejich obyvatelé se na to těšili desítky let, aby mohli své nemovitosti začít opravovat. Mezi vůbec nejrychlejší patří obec Doupovské Hradiště na Karlovarsku, která už dlouho očekávaný prodej zahájila.

Armáda pronajímané domy sice udržovala, na zásadní rekonstrukci ale nájemníci čekali marně. S důkladnými opravami budou lidé moci začít až po dokončení privatizace bývalých armádních domů. Když se obyvatelé k investicím zavážou, dostanou od radnice slevu 80 procent na koupi domu.

Připravit všech 33 domů k prodeji trvalo starostce Doupovského Hradiště zhruba půl roku. „Zjednodušený pasport, potom přišel cenový odhad, od odhadu se odvíjí cena a pak přišel geometrický plán,“ popisuje celý proces starostka obce Jarmila Bošková. Na každý z domů musela radnice nechat také vypracovat energetický audit. 

Z prodeje domů by radnice v Doupovském Hradišti mohla získat kolem dvou milionů korun. Radnice ale bude muset také sedm nemovitostí nechat zbourat, což bude stát obec peníze. Navíc si přes sto tisíc naúčtují právníci a auditoři za energetické pasy prodávaných domů.