Senioři v Ostravě dostávají speciální tlačítka. Zajistí jim bezpečnost

Senioři chtějí bezpečnostní tlačítka

Osamělí senioři mohou pro větší pocit bezpečí využít speciálních tlačítek. Stačí je zmáčknout, pokud se cítí v nebezpečí a systém vyšle SMS žádost o pomoc. Na místo pak dorazí policisté. Celá služba je bezplatná.

Počet tlačítek je ale omezený. „I když teď město k současným dvěma stům čtyřiceti pořídilo díky státní dotaci dalších 66 kusů, desítky žadatelů si budou muset na tuto službu počkat,“ sdělila redaktorka České televize Iva Piskalová. Strážníci zatím nevědí, jestli na projekt dostanou peníze i příští rok.

Na tlačítko je zvyklá i Milada Glabazňová, která je dnes odkázána na invalidní vozík. Sama říká, že ho musela použít už několikrát. Ale nebylo to kvůli toho, že by ji někdo napadl. Slouží ji spíše k tomu, aby si přivolala pomoc, když spadne z vozíku.

„Někdy je to dost často. Policisti jsou velmi hodní, když přijdou. Opravdu se snaží přijít velmi brzo,“ podotkla.

  • Senior linka funguje v Ostravě od roku 2010. V rámci ní může být seniorům do bytu nainstalováno zařízení skládající se z několika prvků. Osobní tísňové tlačítko pak slouží pro přivolání pomoci v případě náhlých zdravotních problémů nebo omezení pohybu, kdy senior není schopen si přivolat pomoc jiným způsobem.
  • Pokud senior aktivuje tlačítko, odešle GSM modul textovou zprávu na pracoviště Městské policie Ostrava, která zajistí pomoc. Nástěnné tlačítko slouží pro přivolání pomoci v případech, kdy má senior podezření, že se může stát obětí podvodného jednání nebo trestného činu. Jedná se zejména o případy, kdy pod falešnou záminkou se do bytu seniora pokoušejí vniknout neznámé osoby.

Policisté jsou na místě od přivolání do pěti minut, uvedl za ostravskou městskou policii Ondřej Legerský, podle něhož znají strážci pořádku také diagnózu konkrétního člověka, který si stiskem tlačítka zavolá přes dispečink pomoc.

Denně v operačním středisku městské policie přijmou asi pět žádostí z nouzových tlačítek. „Převážná většina z nich se týká zdravotních problémů,“ dodala Iva Piskalová.

Za 66 nových tlačítek Ostrava zaplatila 363 000 tisíc korun. Dotace, kterou poskytlo ministerstvo vnitra, činila 300 tisíc korun. Žádné další náklady navíc už město s tlačítky nemá. Strážníci totiž pomáhají seniorům v rámci své služby.

„Loni jsme evidovali 114 žádostí, letos už jich je 115, podmínkou je věk nad 60 let, osamělost a zdravotní problémy,“ uvedl mluvčí ostravské městské policie Michal Maršo. Například v obvodu Mariánské Hory a Hulváky již uvažují, že pokud by zájemců o technologii bylo více, uvolní na to část peněz ze svého rozpočtu.