Hackerské útoky jsou častější a sofistikovanější, experti cvičí obranu

Jak se ubránit napadení hackerů? Stále důležitější téma nejen pro experty, ale i pro úřady a soukromé firmy. Masarykova univerzita spolu s Národním centrem kybernetické bezpečnosti pořádá praktické cvičení s názvem Cyber Czech, kterého se účastní IT odborníci z celé ČR. K nejcitlivějším terčům kyberútoků patří banky nebo mobilní operátoři.

Masarykova univerzita spolu s Národním centrem kybernetické bezpečnosti pořádá praktické cvičení s názvem Cyber Czech, jehož se účastní IT odborníci z celé ČR. Studenti, zástupci bezpečnostních oddělení z univerzit ale i státních a soukromých společností se společně učí, jak se ubránit napadení hackerů.

V polygonu Masarykovy univerzity proti sobě stojí dva týmy. Podle smyšleného scénáře brání země Pilsnerie vlak převážející radioaktivní odpad, který přes internet napadá tým Fire digital army podporovaný nepřátelským státem Sauronií.

Mezi účastníky jsou zástupci Národního bezpečnostního úřadu i univerzity. Organizátoři mluví o unikátním tréninku co do rozsahu, tak i nároků kladených na účastníky. „Budou se zabývat reálnými problémy, které jsme museli řešit v minulém roce,“ řekl vedoucí vládního bezpečnostního týmu z Národního centra kybernetické bezpečnosti Radim Ošťádal.

První den se účastníci cvičení seznámí s dokumentací železniční infrastruktury, jež podle scénáře není v dobrém stavu. Nejprve ji musí opravit a správně nastavit. „Od druhého dne začneme se stupňovanými útoky, od těch jednoduchých až po různé složité kódy. Obránci si ověří své technické dovednosti a zároveň vyzkouší práci pod tlakem,“ dodal Radim Ošťádal.

Cvičení pořádají bezpečnostní instituce po celém světě

Vedoucí bezpečnostního týmu z Ústavu výpočetní techniky Masarykovy univerzity Jan Vykopal zmiňuje, že podobná cvičení organizují školy i bezpečnostní instituce po celém světě. Největší pořádá Severoatlantická aliance (NATO). „Máme zde pozorovatele z Finska či Estonska, jednáme s nimi o další spolupráci,“ řekl Vykopal.

Mezi účastníky jsou i studenti. „Na začátku jsme byli špatně zorganizovaní. Pracovali jsme v časové tísni, díky čemuž jsme nedotáhli všechny věci úplně do konce. Odpovídali jsme i na fiktivní maily klientů,“ popsal člen studentského týmu Jan Špaček.

Cvičení sledoval redaktor Michal Cagala (zdroj: ČT24)

Nejčastějšími terči útoků jsou banky nebo mobilní operátoři

Podle Radima Ošťádala musí Národní bezpečnostní úřad řešit čím dál složitější útoky ze strany hackerů. Nejčastějšími terči jsou banky nebo mobilní operátoři. Zároveň však roste i povědomí lidí, již se už umí bránit sami. „Už neklikáme na podvodné e-maily nebo nedůvěryhodné přílohy tolik jako dřív. Navíc se stále prohlubuje spolupráce vládních institucí právě s bankami či jinými operátory,“ řekl Radim Ošťádal.

Mezi další ohrožené sektory patří podle vedoucího bezpečnostního týmu Jana Vykopala i energetika. „Naštěstí máme v dnešní době spoustu zařízení či aplikací, které nám pomáhají se bránit. Jednoduše si je lze představit jako pokročilé antiviry,“ dodal Jan Vykopal.

Internetových útoků přibývá

Zpráva Národního centra kybernetické bezpečnosti zaznamenala, že loni oproti předchozím rokům přibylo internetových útoků. Jedním z nejvážnějších byla únorová vlna špionážního malwaru. Mezi napadenými servery bylo i několik počítačových stanic veřejné správy. V listopadu se zase hackerům podařilo infikovat počítač pracovníka státní správy a následně rozesílat podvodné e-maily institucím zemí Evropské unie.