Praha schválila soutěž na podobu stanic metra D

Na podobu některých stanic trasy metra D bude vypsaná výtvarná a architektonicko-urbanistická soutěž. Proběhnout by mohla začátkem příštího roku. Záměr schválili pražští radní. Metro D má propojit centrum s jižním okrajem Prahy. Kdy stavba začne, ale není jasné.

Vypsání architektonických soutěží žádaly v petici tisíce lidí. Současné návrhy stanic od společnosti Metroprojekt považují za překonané. Město proto v minulých týdnech slíbilo alespoň výtvarnou soutěž. Nebude ovšem zasahovat do schváleného projektu, ale jen do vzhledu stanic, tedy například použitých povrchů nebo osvětlení. Výtvarná soutěž se má týkat úseku Pankrác–Písnice.

S architektonickou soutěží město souhlasilo pouze u dvou stanic – Náměstí Bratří Synků a Náměstí Míru. Tvrdí, že stavby zbylých osmi stanic už se nemohou příliš měnit kvůli už vydanému územnímu rozhodnutí. „Máme zažádáno o stavební povolení a nechceme mařit dosavadní investice,“ vysvětlil náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Soutěž připraví dopravní podnik (DPP) společně s Institutem plánování a rozvoje (IPR). IPR nyní musí definovat pravidla, určit co všechno bude jejich předmětem a co budou moci architekti případně měnit. „Ideálně má být jeden vítěz, který bude výtvarně řešit všechny stanice, aby měly nějaké jednotící prvky,“ doplnil Dolínek.

Stavět se má začít nejprve úsek z Pankráce do Písnice. V další fázi pak zbylé dvě stanice, tedy Náměstí Bratří Synků a Náměstí Míru. Stavba první části by měla být hotova do roku 2022, zda bude předpokládaný termín dodržen, ale není jasné. Zatím se nepodařilo vykoupit všechny pozemky nutné pro stavbu, bez nichž není možné požádat o stavební povolení.

Metro D má odlehčit trase C a propojit sídliště na jihu Prahy s centrem města. Trasa vede kolem krčského nádraží a Thomayerovy nemocnice do Písnice. Novou trasu chystá město řadu let, kudy povede směrem do centra, není definitivně rozhodnuto.