Rybáři se mohou připravit na skvělé zážitky. Do revírů míří na 200 tun nejen kaprů, candátů a úhořů

Rybáři převážejí tuny ryb (zdroj: ČT24)

Rybáři ze severní Moravy a Slezska doplňují stavy ryb ve svěřených revírech. Činí tak každý rok. Jen v úterý musejí nasadit kolem 16 tun kaprů, kteří pak skončí jako úlovek sportovních rybářů. Celkem do několika týdnů rozvezou na 200 tun nejrůznějších druhů ryb včetně úhořů.

Během října a listopadu do revírů, které spravuje Český rybářský svaz v Severomoravském kraji a jeho blízkém okolí, musejí navézt ryby za dohromady 25 milionů korun. Ne všechny je ale územní organizace schopna vyprodukovat sama, a proto zhruba polovinu ryb poptává u soukromníků.

„Celý proces je podle rybářů velmi náročný, a to především logisticky,“ uvedla redaktorka České televize Martina Koziolová. Rybáři ve Studénce, kde probíhal výlov kaprů, zhruba od šesti hodin nabírali ryby sítěmi do kádí, následně je vážili a pomocí přepravníku nakládali do okysličovaných nádob umístěných na nákladních autech. 

Stěžejní ryba u českého rybáře je kapr. Vysazujeme ale i dravé ryby - štiky, candáty, parmy, tlouště, ostroretky a také úhoře.
Rostislav Trybuček
rybářský technik, Český rybářský svaz

Na Ostravsku skončilo ryb nejvíce

V úterý měli rybáři na starosti závoz ryb do ostravského revíru, kde jich skončilo vůbec nejvíce – 13 tun. Další odvezli také do Bílovce, Fulneku nebo Českého Těšína.

„Snažíme se, abychom naplnili počty hlav, rybářsky řečeno. Ale ryby nejsou šrouby, které se dají odlít,“ uvedl rybářský technik Rostislav Trybuček, podle něhož je kalkulovaná hmotnost u kapra okolo 80 deka. „Dnes máme mírně silnější ryby, vykompenzujeme to pak rybou lehčí,“ popsal nakládku ryb ve Studénce Trybuček.

  • Pro rybu je podzim náročné období. A jeden z největších stresů, které zažívala, býval její převoz. Podle rybářů se ale takový stres daří v poslední době díky moderní technice odstraňovat a ryba méně trpí. Nádrže, ve kterých jsou vylovené kusy převáženy na poměrně velké vzdálenosti, jsou syceny čistým kyslíkem. Rybáři tak už opouštějí sycení běžným vzduchem. Snaží se přitom postupovat tak, aby byly vany prostoupeny díky speciálním roštům co nejmenšími bublinkami kyslíku tak, jak to rybám fyziologicky maximálně vyhovuje.

Takzvané zarybňování provádí rybáři každoročně, a to jak na jaře, tak i na podzim. Právě teď je ale rozvoz ryb nejobjemnější. Skončit by měl v průběhu listopadu. Rybáři musejí totiž rozvézt ještě dalších dvě stě tun ryb, tedy přibližně 75 procent plánované výsadby. Zbytek dodají do vod, které se budou snažit vylovit sportovní rybáři, na jaře.

Český rybářský svaz, respektive jeho výbor územního svazu pro severní Moravu a Slezsko se stará i o část rybníků a jejich soustav na Olomoucku a Zlínsku. Máme zde silnou rybářskou základnu, poznamenal Rostislav Trybuček s tím, že je tvoří asi 46 000 lidí.