Bude v Králíkách věznice? Místní rozhodnou v referendu

O věznici v Králíkách proběhne referendum (zdroj: ČT24)

V Králíkách na Pardubicku proběhne místní referendum, ve kterém se budou obyvatelé města vyjadřovat k záměru ministerstva spravedlnosti zřídit tam ženskou věznici. Ta by měla vyrůst místo dětského výchovného ústavu. Jenže část místních se staví proti tomuto záměru. Při zářijovém setkání s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) věznici odmítli.

Vyhlášení místního referenda schválili v pondělí zastupitelé. Otázka bude znít: Souhlasíte s tím, aby v areálu bývalého Dětského výchovného ústavu v Králíkách zřídilo ministerstvo spravedlnosti ženskou věznici s dohledem? 

Referendum by se mělo konat v pátek 25. listopadu. „Dáváme to na pátek. Oprávněnými voliči jsou i studenti a někteří lidé pracují mimo Králíky, tak aby to ještě večer stihli,“ dodala starostka Jana Ponocná (Naše město). Lidové hlasování má městkou kasu přijít asi na 100–120 tisíc korun.

I když výsledek hlasování nebude závazný, protože se týká majetku státu, a ne obecního, Robert Pelikán slíbil, že na něj bude brát zřetel. „Pro nás bude velice důležitým vstupem vědět, co si o tom skutečně myslí občané, určitě budeme naslouchat výsledkům, budeme je brát velmi vážně,“ uvedl ministr v září.

V Králíkách by mělo být časem umístěno až 200 vězenkyň s nejmírnějším stupněm ostrahy. Podle Vězeňské služby by ve věznici mělo najít práci 120 lidí: má tam totiž vzniknout učiliště pro odsouzené s obory kuchař, číšník a švadlena. Zařízení by také spolupracovalo s místními dodavateli. Podle Vězeňské služby by navíc zařízení spolupracovalo s tamními podnikateli a firmami.

Věznice takovéhoto typu, to znamená pro odsouzené k mírným trestům za drobné delikty, nenese vůbec žádné riziko. Nemáme jediný případ za mnoho let, kdy by došlo k bezpečnostnímu incidentu.
Robert Pelikán

 Proti záměru ministerstva spravedlnosti a Vězeňské služby se naopak postavil pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD). „Pokud něco Králicko nyní potřebuje, jsou to byty, a ne kriminál,“ kritizoval letos v září.

Část místních proti věznici protestuje
Zdroj: ČT24

Také vedení města by v opuštěném areálu nejraději vybudovalo byty nebo pečovatelský dům pro seniory. „Ministerstvo spravedlnosti může teď tvrdit, že tu bude ženská věznice s minimální ostrahou, ale za nějakou dobu to může být něco jiného,“ kritizoval zastupitel David Hrda (nez.). „Takováhle věc sem prostě nepatří, je to v centru města,“ přidal se s kritikou další ze zastupitelů Dušan Krabec (SNK).

Azylové středisko místní odmítli

Dětský výchovný ústav v Králíkách ukončil činnost na konci roku 2014. Vlnu emocí vzbudil už předešlý záměr – tentokrát ministerstva vnitra – vybudovat v areálu pobytové zařízení pro žadatele o azyl. Proti se však postavila část obyvatel i někteří politici. Jejich hlavními argumenty byly obavy, že přítomnost cizinců poškodí turistický ruch v regionu, přistěhovalci se nezačlení mezi místní obyvatele a nemuseli by se v malém městě cítit dobře. Ministerstvo nakonec od svého plánu ustoupilo.