Hygienici našli v některých školních jídelnách bakterie. Mohou způsobovat průjmy

Bakterie, které mohou způsobovat průjmy a infekce, se podle moravskoslezských hygieniků vyskytují v kuchyních, kde se připravuje jídlo pro děti. V kraji už kvůli tomu rozdali pokuty ve čtyřiceti školních zařízeních. V kontrolách chtějí pokračovat až do konce roku.

Na inspekci do jedné ze školních jídel vyrazili hygienici ještě před začátkem vaření. Hygienička Krajské hygienické stanice v Ostravě Michaela Remešová odebrala vzorky z nejrůznějších ploch v kuchyni těsně před jejich použitím.

„Stěr se provádí zleva doprava, s tou tyčinkou by se mělo točit. Pokud jsou tady nějaké bakterie, tak ať se na to dobře nanesou,“ uvedla.

Bakterie ve školních jídelnách

Odebrané vzorky převezly pracovnice hygieny do zdravotního ústavu v Ostravě, jejich vyhodnocení potrvá přibližně pět dní. Od února již hygienici takto v Moravskoslezském kraji zkontrolovali 78 zařízení, ve kterých odebrali téměř 400 vzorků. Deset procent jich nevyhovělo normám.

Kontrolu čistých ploch si hygiena v Moravskoslezském kraji stanovila jako svou letošní prioritu. A na pokutách už její pracovníci vybrali téměř 40 tisíc korun. Po vzorcích z naběraček, robotů a pracovních ploch přišla na řadu i kontrola trvanlivostí ve skladu potravin.

Skladba stravy je většinou optimální

Zatímco hygienici v některých stravovacích školních zařízeních narazili na bakterie, které způsobí například střevní onemocnění, samotná skladba jídelníčku je podle nich spíše kvalitní. Vyplývá to z loňského šetření krajských hygieniků, kteří se zaměřili na hodnocení kvality a pestrosti stravy v mateřských, základních a středních školách v regionu.

Inspektoři zkoumali 59 jídelníčků školních jídelen - 41 v mateřských školách, 15 jídelníčků základních škol a tři ve školách středních. Hygienici se zaměřovali na četnost jednotlivých druhů podávaných potravin. Zjišťovali, jestli jsou jídelníčky výživově vyvážené a zda kvůli upřednostňování některých pokrmů nejsou opomíjeny jiné.

Většina jídelníčků byla hodnocena jako velmi dobré (58 procent) nebo dobré (32 procent). Zhruba osm procent jídelníčků hygienici ohodnotili jako výborné, naopak dvě procenta měla podle jejich mínění nízkou úroveň.

Překvapivé bylo zjištění, že většina mateřských škol nevyužívá obilné kaše a do jídelníčku ke svačinám či přesnídávkám tyto nezařazuje vůbec nebo výjimečně.
Michaela Pavelková
ředitelka odboru hygieny dětí a mládeže

„Školní jídelny nejčastěji dostaly pochvalu za dodržení frekvence zeleninových polévek, za dostatek tepelně opracované zeleniny, za zařazení houskových knedlíků, které nepřekročilo doporučenou frekvenci, ale také za pravidelné zařazování nových, netradičních pokrmů či méně známých pokrmů,“ uvedla ředitelka odboru hygieny dětí a mládeže Michaela Pavelková.

Nejčastějším nedostatkem jídelníčků u mateřských škol je podle hygieniků nízká pestrost příloh, časté zařazování uzenin či malé využití regionálních pokrmů. 

„Z hodnocení jídelníčků také vyplynulo, že v řadě školních jídelen je nedostatečná nabídka a pestrost nápojů. Jen výjimečně jsou zařazovány nápoje nesladké, voda či voda ochucená bylinkami, ovocem, okurkou, bylinné čaje a podobně. Ve dvou případech byla dětem v mateřské škole podávána dokonce cola,“ podotkla Pavelková. Dodala, že na kvalitu a hodnocení jídelníčků ve školách se hygienici zaměří i v letošním roce.