V Brně poměřují dovednosti roboti. Začal Mezinárodní strojírenský veletrh

Nejnovější typy dronů, 3D skenerů nebo robotů zaplnily v pondělí prostory brněnského výstaviště. V jeho pavilonech totiž začal 58. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu, který má být letos největší za posledních osm let. Jeho hlavním tématem je automatizovaný průmysl.

Mezi nejrůznějšími vynálezy, které prezentují vystavovatelé v pavilonech, je i nejsilnější sériově vyráběný robot na světě. „Má nosnost 2300 kilogramů a byl navržen například pro manipulaci s automobily, ale dokáže zacházet s jakýmikoli těžkými součástmi v jakémkoli strojírenském odvětví,“ okomentoval robota jednatel firmy Fanuc Petr Duchoslav. Stroj by podle něj mohl například nahradit jeřáby.

Dodal, že dalším trendem v automatizaci jsou roboty, které jsou bezpečné a mohou pracovat v těsné blízkosti člověka. „Dokážou se při kontaktu s člověkem zastavit. Můžu toho robota i chytit a jakkoli s ním manipulovat a on si pamatuje dráhu a umí ji zopakovat,“ popsal další výrobek.

Zahájení Mezinárodního strojírenského veletrhu (zdroj: ČT24)

Automatizace je jedním z hlavních trendů v oblasti výroby, i proto se na ni veletrh zaměřuje. „Její postup je v této oblasti poměrně rychlý. Tématem letošního ročníku je Průmysl 4.0, který v sobě zahrnuje například i digitalizace,“ popsal trendy ředitel Svazu strojírenské technologie Oldřich Paclík.

Partnerem letošního ročníku je Čína

Na brněnském výstavišti nyní prezentuje přes 1600 vystavovatelů a dva pavilony patří jen firmám z partnerské země veletrhu – Číny. Zabírají tak téměř 3000 metrů čtverečních. Z této země se v Brně prezentuje více než 150 společností, což je rekordní číslo. V takovémto rozsahu se čínské firmy doposud účastnily především průmyslového veletrhu v Hannoveru.

Kromě čínských vystavovatelů se veletrhu účastní další firmy z 34 zemí světa. Tradičně největší zájem mají o akci německé společnosti. Právě z Německa do Česka dorazilo na přehlídku 270 vystavovatelů. Mezinárodní strojírenský veletrh potrvá v Brně až do pátku.

Loňského ročníku se zúčastnilo přes 75 tisíc návštěvníků, letos organizátoři očekávají ještě větší účast. Sudé ročníky strojírenských veletrhů jsou totiž tradičně bohatší, protože se v jediném termínu konají rovněž specializované veletrhy IMT, slévárenský FOND-EX, veletrh svařovací techniky WELDING, PLASTEX a PROFINTECH. Prezentované výrobky si nejčastěji prohlíží odborná veřejnost a tradičně bývá největší zájem o kovoobráběcí stroje.

S veletrhem se pojí dopravní problémy

Kvůli konání strojírenského veletrhu očekávají policisté zvýšený provoz a možné dopravní komplikace. Řidičům proto doporučují, aby v týdnu zvolili jinou trasu než cesty vedoucí okolo výstaviště. „Podle našich zkušeností by měl vrcholit ve středu a ve čtvrtek,“ uvedl mluvčí brněnské policie Pavel Šváb.

Provoz kolem areálu bude každý den usměrňovat přibližně dvacet dopravních policistů. Pokud nebude stačit kapacita parkovišť, má policie připravenu variantu parkování v Kohoutovicích na Libušině třídě.