Stát vykompenzuje ztráty ovocnářů. Připraveno má 133 milionů korun

Letošní úroda ovoce byla malá. Ovocnáři na jihu Moravy tak sčítají škody a čekají na kompenzaci. Tu jim poskytne ministerstvo zemědělství, které nyní připravuje jasná pravidla pro ty, kdo o ni budou moci žádat. Jisté zatím je, že nárok na ni budou mít ti, kteří přišli o více než 50 procent svých tržeb. Naopak vinaři se žádné kompenzace nedočkají, proti mrazu se totiž mohou pojistit.


V Těšeticích na Znojemsku očekávali velkou úrodu. „Sad je v kondici, takže bychom na něm čekali 15 až 20 tun meruněk po hektaru, což je vysoko nad republikovým průměrem. Ten je okolo sedmi osmi tun na hektar,“ popsal plánovanou úrodu ředitel firmy Pomona Těšetice Ivo Pokorný.

Nakonec ale do sadu nezamířili ani brigádníci. Zaměstnanci firmy totiž zvládli sklidit sami. „Dosáhli jsme jen 5 procent úrody,“ vysvětlil Pokorný. U broskví je podle něj úroda ještě horší. „U višní jsme těsně pod hranicí 50 procent. U jablek je brzo hovořit, ale na 50 procent se nedostaneme,“ doplnil.

Ivo Pokorný komentuje malou úrodu ovoce (zdroj: ČT24)

Ztráty v tržbách jsou pro ně okolo 20 milionů. O kompenzaci tak společnost rozhodně žádat bude. „To zmrznutí bylo bohužel fatální. Nedostaneme tolik, ale příspěvek nám pomůže, řeší se jím mimořádná událost, aby bylo možné zachovat výrobu,“ uzavřel Pokorný.

Ministerstvo vyplatí 133 milionů korun

Kvůli žádosti musí shromáždit potřebnou dokumentaci, kterou prokáže, o jakou část tržby letos přišel. K tomu potřebuje doložit zisky za poslední tři roky. Pokud prokáže, že přišel o více než 50 procent tržeb ve vztahu k průměru za poslední tři roky, bude mít nárok na kompenzaci škod. 

V tomto případě dostanou od ministerstva zemědělství vyplaceno až 15 procent nákladů na pěstování. Pokud ale doloží, že jejich ztráty byly ještě vyšší, vyplatí jim ministerstvo zemědělství mimořádně až čtvrtinu celkových nákladů. Na kompenzaci je vyčleněno 133 milionů korun.

Kompenzace pro pěstitele ovoce
Zdroj: ČT24

Obvykle se na jihu Moravy sklízí meruněk vysoko nad jedním tisícem tun. Letos se však podařilo sklidit jen 400 tun. Mráz zničil nejen je, ale také broskve z asi 70 procent, vinnou révu pak z 30 procent. Nejvíce škod napáchal právě na Znojemsku.

Vinaři se mohou proti mrazu pojistit

Na rozdíl od ovocnářů se ale vinaři mohou proti mrazu pojistit. Na pojištění jim přispívá stát 25 až 50 procent, a proto nemají nárok na náhradu škod. Podle svazu vinařů je v Česku pojištěných asi 40 procent vinic. Pojišťovny tak letos počítají s uhrazením škod za 120 milionů korun, zatímco vloni zaplatily pouze jednotky milionů.

Zářijové počasí naopak není pohromou pro hrozny, z nichž se lisují pozdní sběry a které se sklízí na přelomu září a října kvůli vyšší cukernatosti.