Soud potvrdil pokutu pro Hodonín. Město zvalo k zakázkám pořád stejné firmy

Hodonín musí zaplatit pokutu ve výši čtvrt milionu, kterou mu udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Radnice v tendrech na stavební práce oslovovala k podání nabídek opakovaně stejné firmy. Hodonín se brání tím, že výběrová řízení zveřejňovala na svém webu, takový argument ale odmítl brněnský krajský soud a potvrdil pokutu. Město nyní zváží podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu.

Podle ÚOHS chybovala hodonínská radnice například při výstavbě parkovacích ploch. „Nejednalo se o stavební zakázky, jež by byly mimořádné, a město nedokázalo uvést žádné zvláštní objektivní skutečnosti, které by zdůvodnily zasílání výzvy stejným zájemcům,“ uvedl už dříve předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Zakázky na budování parkovišť byly z roku 2012 a ve všech případech radnice vyzvala k podání nabídek stejné firmy - společnosti Strabag, VHS Břeclav, Swietelsky, Stavební firmu Plus a Inženýrské stavby Hodonín.

ÚOHS se proto rozhodl pro udělení pokuty. Případ skončil u Krajského soudu v Brně, u kterého se město bránilo tím, že výběrová řízení zveřnilo na webu, který stavební společnosti údajně sledují. Soudce Viktor Kučera ale potvrdil, že soutěž byla omezena na vybraných pět firem. Podle něj je rozdíl mezi tím, když anonymně visí informace o tendru na webu se situací, a tím, když radnice firmu rovnou osloví.

Soud potvrdil pokutu i přes formální chyby

Podle vedoucího právního odboru hodonínské radnice Petra Spaziera radnice nejdříve rozsudek Krajského soudu v Brně bude analyzovat a pak zváží podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu.

V souvisejícím sporu radnice pokutu vymáhá po firmě, která pro ni vypisovala veřejné zakázky. „Vymáháme částku 250 tisíc. V této fázi máme prvostupňové rozhodnutí, které ale zatím není pravomocné,“ dodal Spazier.

Soud pokutu potvrdil i přes formální chyby. Ve spise nebyli uvedeni úředníci, kteří na případu pracovali. Na jeho rozhodnutí to ale nemělo žádný vliv.