Svrab trápí Moravskoslezský kraj. Případů je nejvíce za poslední desetiletí

V Moravskoslezském kraji stoupá počet zjištěných případů svrabu. Jen za srpen zde lékaři zaznamenali na 239 nových případů. Je to přitom desetina celorepublikového výskytu. Lidé, kteří onemocněním trpí, by měli okamžitě vyhledat pomoc odborníka.

Léčba je přitom velmi rychlá a účinná. „Odborník si s onemocněním poradí za jediný den,“ poznamenal redaktor České televize Petr Mecner s tím, že ve srovnání s loňskem je nárůst počtu nemocných svrabem v kraji asi pětinový.

Nepříjemné svědivé onemocnění se přenáší při úzkém tělesném kontaktu s nemocným. Podle hygieniků se může zdravý člověk nakazit i pobytem v prostředí, kde se nakažené osoby pohybují. Problematickými místy mohou být například věznice, ale i zdravotnická či sociální zařízení. Inkubační doba je čtyři až šest týdnů.

Stoupá počet případů onemocnění svrabem

Svrab se už objevil také u železničního dopravce RegioJet. Touto snadno léčitelnou kožní nemocí trpěli čtyři členové jeho posádky.

„Onemocnění přinesl jeden ze zaměstnanců zvenčí,“ poznamenala mluvčí firmy Radka Šťávová. Jeden ze zaměstnanců poslal médiím informaci o špatném hygienickém stavu míst, kde posádky přespávají. „Na to jsme okamžitě reagovali a nechali ve všech městech byty hloubkově vyčistit. Byli jsme v kontaktu i s hygieniky a dbali jejich doporučení. Hygiena je pro nás prioritou, proto jsme přijali i opatření, která nebyla nezbytná,“ řekla Šťávová.

RegioJet přepravuje cestující vlaky na trase mezi Prahou, Ostravskem a dále na Slovensko až do Košic. Některé vlaky zajíždějí do Starého Města a na Slovensku do Zvolena. Jezdí také na vnitrostátních linkách na Slovensku z Bratislavy do Košic a do Komárna.

  • Svrab patří mezi relativně časté onemocnění kůže, které je způsobeno kožním parazitem – zákožkou svrabovou, která vrtá chodbičky v lidské kůži. Svrab se nejčastěji objevuje v meziprstních prostorech na rukou, na vnitřní straně loktu, zápěstí, genitáliích či v okolí pupku. Svrab se vyskytuje nejčastěji v ubytovnách, domovech důchodců, ale i ve školním prostředí. Hygienici každoročně evidují v ČR několik tisíc případů.
  • Velké epidemie svrabu vypukly v ČR v sedmdesátých a počátkem devadesátých let minulého století.

V celém Česku se v posledních týdnech objevilo 2,5 tisíce nových případů svrabu, což je nejvíce za posledních deset let. Jen za srpen se k dermatologům dostalo více než 2200 pacientů. Nejvíce onemocnění pochází podle statistiků ze severní Moravy, Přerovska a Ústecka.