Praha zvažuje, že na zkoušku uzavře výjezd z Blanky na Prašném mostě

Komplikované dopravní situaci na Praze 6 by mohlo pomoci dočasné uzavření jednoho z vjezdů do tunelu Blanka. Pražský magistrát zvažuje na zkoušku uzavřít výjezd z tunelu na Prašném mostě, ale zřejmě jen v ranní a odpolední špičce. Uzavření vjezdu do Blanky požaduje radnice Prahy 6, jenže proti byl původně radní pro dopravu na magistrátu Petr Dolínek (ČSSD). Ve čtvrtek ale server iDNES informoval, že magistrát dočasné uzavření zvažuje. Nově se však proti případnému uzavření postavila radnice Prahy 7.

„Dá se připravit, že bychom Praze 6 mohli vyjít vstříc a jeden výjezd bychom v ranních a odpoledních špičkách mohli zkusit zavřít,“ uvedl Dolínek. Do konce týdne by měl mít potřebné podklady, zkušební změna značení by mohla být připravena za osm až deset dní. Fyzicky tunel uzavřen nebude, vjezd do něj zakážou proměnné značky.

Podle Dolínka má jít ale jen o dočasné opatření do chvíle, kdy skončí opravy v Korunovační ulici. Právě ty ještě zhoršily situaci v okolí Vítězného náměstí. Uzavírka v Korunovační ulici má skončit letos v prosinci.

Praha 6 uzavření vítá, Praha 7 naopak protestuje

„Výrazně se uleví přetížené Svatovítské ulici ve směru na Vítězné náměstí,“ uvedl v tiskové zprávě starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Podle něj magistrát přislíbil i další opatření: v Roztocké ulici bude prodloužen interval semaforu, na Vypichu by měly být vybudované odstavné parkovací plochy a má se posoudit i možnost vybudovat tam mimoúrovňovou křižovatku.

Praha 6 žádá také urychlené zprovoznění podzemních garáží na Prašném mostě a zákaz vjezdu kamionů na Patočkovu ulici. 

Případné uzavření výjezdu na Prašném mostě ale naopak odmítá Praha 7, na jejímž území leží opravovaná Korunovační ulice. Podle radnice je nápad absurdní: „Lidé si opět zvyknou tunel nepoužívat, což je nepřijatelné. Uzavření jakéhokoli výjezdu z tunelu Blanka je zcela extrémní možností a dočasně by k ní mělo dojít jen v případě nejvyšší nutnosti,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL). Podle něj by uzavření výjezdu navíc zkomplikovalo situaci jinde. 

V nejvytíženější části tunelového komplexu Blanka projede denně až 85 tisíc aut. Tato část vede pod ulicí Milady Horákové na Letné a ústí právě na Prašném mostě. Vítěznému náměstí by měl ulevit roky chystaný obchvat, který je ovšem teprve ve fázi projektu.