Litoměřice změní na zkoušku část parkoviště v centru v pěší zónu

Litoměřice změní na zkoušku část parkoviště v centru v pěší zónu (zdroj: ČT24)

Litoměřice si vyzkoušejí, jak by část centra vypadala bez aut. Z velkého parkoviště v jižní části Mírového náměstí vznikne na zkoušku pěší zóna. Změny budou platit od neděle do pátku 30. září. Obyvatelé označují parkování v centru za jeden z nejpalčivějších problémů města. „Akce, kterou se připojujeme k Evropskému týdny mobility, je reakcí na to, že občané sami volají po snížení počtu automobilů v centru,“ uvedla mluvčí radnice Eva Břeňová.

Stejnou skutečnost vytkla městu hodnoticí komise v soutěži o titul historické město roku. V celostátním klání skončily Litoměřice na druhém místě. Řidiči mají na náměstí k dispozici 350 parkovacích míst, zhruba o 90 méně jich bude po vzniku pěší zóny. Její podoba, která zahrnuje instalaci laviček, mobilní zeleně, výstavu fotografií, vymezení prostoru k setkávání, bude provizorní. „Pokud by se město rozhodlo realizovat takto zásadní změnu trvale, slovo nejprve dostanou architekti, odborníci na veřejný prostor a litoměřická veřejnost,“ uvedl místostarosta Karel Krejza.

Způsobem, jak vytěsnit auta ze středu města, bylo zvýšení parkovného. Donedávna platili řidiči za půlhodinové parkování pětikorunu a desetikorunu za každou hodinu, od září to je deset korun za třicet minut a 30 korun za každou hodinu. „Zvýšením ceny parkovného chceme motivovat řidiče, aby zde nestáli celý den, ale jen po dobu nezbytně nutnou,“ uvedl Krejza. Elektromobily mají ve městě parkování zdarma.

Radnice nyní čeká na vypracování dopravní studie, jejíž součástí bude sběr dat dopravního chování řidičů. Pak bude následovat diskuse s veřejností. „V žádném případě nechceme Mírové náměstí bez aut,“ řekl místostarosta. Mělo by jich však podle něj být výrazně méně. Radní mimo jiné zvažují vznik parkovacího domu v blízkosti centra.