Lesu po požáru nikdo nepomáhal. Přesto opět žije

Události v regionech: Shořelý les opět žije (zdroj: ČT24)

Když před deseti lety shořely dvě části lesa v Českém Švýcarsku, rozhodla se správa národního parku nechat obě plochy být. Na dva ohořelé kopce ochranáři vůbec nechodili, jen zpovzdálí sledovali, jak si příroda poradí. Výsledkem jsou mile překvapeni.

Deset let po ničivých požárech jsou na dvou kopcích v Českém Švýcarsku opět lesy. Na první pohled nevypadají nijak výjimečně. Až z blízka jsou vidět pahýly ohořelých stromů. Obnovu zajistila příroda sama. Na místo se samy vrátily původní druhy stromů.

Projekt podle správců ukazuje, že se les umí vzpamatovat. „Síla a vitalita přírody si s tím rychle poradí,“ podotkl strážce NP České Švýcarsko Jan Lobotka. Ponechání shořelého lesa silám přírody ale přináší i omezení. Zásadní totiž je nechat ohořelé stromy na původním místě. „Každý suchý strom je domovem třeba pro různé brouky,“ poznamenal Jan Lobotka. Na spáleniště léta nikdo nesmí i proto, že hrozí pády stromů nebo kamenů. Do obnovujících se lesů nevstupovali ani správci národního parku, chodili jen po pěšinách.

Lesních požárů je čím dál více, loni padl „rekord“

Samotné požáry ale parková správa pochopitelně nezaložila. V obou případech za ně mohli turisté. V jednom případě chytl les od hořící chatky, kterou zapálili dva mladíci. Rozhodli se v ní načerno přespat a přitom si zapálili svíčku. K velkému rozsahu požáru přispěl terén, hasiči se na místo nemohli dostat.

Neštěstí se přitom může kdykoli opakovat. Turisté v Českém Švýcarsku navzdory zákazu stále táboří a rozdělávají ohně. Nedbalost přitom je nejčastější příčinou lesních požárů, což obzvláště zdůrazňují současné suché roky. Minulý rok byl rekordní, v celém Česku zasahovali hasiči u 1748 lesních požárů. Letos očekávají podobný výsledek.