Ve výrobní hale Borgersu unikla nebezpečná látka. Zaměstnanci museli pryč

Nebezpečná látka isokyanát unikla v pondělí večer ve výrobní hale firmy Borgers CZ ve Volduchách na Rokycansku. Zranění utrpěl jeden zaměstnanec společnosti, který se potřísnil toxickou kapalinou, když se snažil úniku zabránit. Mluvčí společnosti zdůraznila, že nedošlo k žádné ekologické škodě.

Ze zásobníku v rokycanské firmě uniklo v pondělí večer podle mluvčí Bergersu Lucie Křivánkové 150 až 200 litrů isokyanátu. „Kapalina měla konzistenci podobnou tekutému medu. Jedná se o nebezpečnou látku, v případě styku s vodou se odpařuje prudce jedovatý kyanid. Používá se například při výrobě umělé hmoty, izolace, molitanu a podobně,“ přiblížila mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Hasiči, kteří na místě zasahovali v protichemických oblecích, evakuovali zaměstnance společnosti. Uniklou látku hasiči zasypali sorbentem a sebrali ji do plastových nádob, které převzali pracovníci firmy a zajistí jejich likvidaci.

Spolu s hasiči byli ve Volduchách také pracovníci chemické laboratoře, kteří sledovali, zda se nebezpečná látka nedostala do ovzduší. „Při havárii nedošlo k žádné ekologické škodě. Výroba byla v půl druhé ráno opět obnovena,“ zdůraznila Lucie Křivánková. Dodala, že hala, kde k úniku došlo, zůstává uzavřena.

„Přesná příčina havárie se vyšetřuje. S největší pravděpodobností se jednalo o technickou závadu na přívodním ventilu a čidle, které hlídá maximální hladinu materiálu v zásobníku,“ uvedla Křivánková.

Isokyanáty jsou dráždivé sloučeniny. Zdraví mohou poškodit při vdechnutí i dotyku. Borgers je využívá ve svých provozech, kde vyrábí netkané textilie a výlisky do interiérů nebo zavazadlového prostoru aut či odhlučnění vozů. Kromě závodu ve  má společnost v Plzeňském kraji ještě další dva.

V Německu založená firma Borgers patří v kraji k významným zaměstnavatelům. V Rokycanech a dalších třech provozech na Plzeňsku firma vyrábí díly pro automobily Volkswagen Group, BMW, Mercedes, Porsche, Bentley či Rolls Royce. Borgers se specializuje na výrobu netkaných textilií a výlisků z převážně recyklovaných materiálů do interiérů nebo zavazadlového prostoru aut či například k odhlučnění vozů. V provozech na Plzeňsku se podle webu firmy denně vyrobí kolem 200 tisíc dílů. Borgers má letos výročí 20 let na českém trhu a 150 let od založení.